wtorek, 10 listopada 2020

Pizza wegańska z mąki orkiszowej z cukinią i parmezanem wegańskim

To było dla mnie wyzwanie, pizza całkowicie wegańska, zarówno ciasto jak i wszystkie dodatki, i okazuje się, że to wcale nie takie trudne. Do tego, ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej, ponieważ już dawno przestałam używać mąki pszennej zwykłej, zastępuję ją właśnie orkiszową, zarówno w wypiekach słodkich jak i wytrawnych, też do makaronów czy klusek.
Orkisz to zboże, które jest odporne na choroby i zanieczyszczenia, jego uprawa nie wymaga stosowania nawozów sztucznych. Zawiera gluten, ale taki, który jest lepiej tolerowany, nawet przez osoby wrażliwe na gluten, chociaż nie przez te cierpiące na nietolerancję czy celiakię. Jest to zboże wysokobiałkowe, czyli takie, które świetnie nadaje się do pieczenia pizzy też do robienia makaronów. Tak przy okazji, czy wiedzieliście, że zawartość białka w mące to istotny parametr, nie zawsze są nam potrzebne mąki wysokobiałkowe, ale do ciasta na pizzę zdecydowanie tak.
Orkisz to naprawdę doskonałe zboże, przy okazji tego przepisu warto mąkę orkiszową wypróbować. I tu mała uwaga, do pizzy zdecydowanie lepsza będzie jasna Typ 700, mąka Typu 2000 jest ciemniejsza i zdecydowanie cięższa, lepsza do pieczenia chleba.




















 
składniki:

na 4 placki o średnicy ok. 20cm

30g świeżych drożdży albo 14g suchych
3 1/2 kubka mąki plus trochę więcej
1 łyżeczka syropu z agawy
1 1/2 łyżeczki soli, ja używam soli kłodawskiej
1 1/2 łyżki oliwy
1 1/2 kubka letniej wody plus trochę więcej


sos pomidorowy:

2 puszki pomidorów bez skórki
oliwa
2 ząbki czosnku
suszone oregano
sól
szczypta płatków chilli
świeża bazylia


wegański parmezan:

4 łyżki płatków migdałowych albo migdałów blanszowanych (bez skórki)
3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
szczypta pieprzu cayenne
szczypta kurkumy
szczypta soli



cukinia, pokrojona w cienkie plasterki - można przesmażyć, ja wolę surową





jak zrobić:

w miseczce przy gotuj rozczyn drożdży: wkrusz drożdże, dodaj 1/2 kubka letniej wody, 1 łyżeczkę syropu z agawy i 1 łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw, aż drożdże zaczną pracować. Jeżeli używasz suchych drożdży, nie rób rozczynu, wymieszaj je z mąką i solą, dodaj wodę i oliwę, wyrób ciasto. 
Kiedy rozczyn będzie gotowy, wlej go do większej miski z mąką, solą i oliwą, wymieszaj i wyrabiaj przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli jest za suche, dodaj więcej wody. Przełóż ciasto do miski natłuszczonej oliwą, przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrastania na ok. 2 godz w ciepłym miejscu, powinno podwoić objętość. 
Wyjmij, odgazuj uderzając i podziel na 4 części, uformuj kulki, odłóż na blaszkę, przykryj folią i zostaw jeszcze na 30-40 minut, powinny ładnie urosnąć.
Rozgrzej piekarnik do ok.300'.
Uformuj dłońmi spód, posmaruj sosem, na nim ułóż plastry cukinii, posyp częścią parmezanu, więcej dodasz po upieczeniu.

Sos:
rozgrzej oliwę, dodaj posiekane pomidory, potem czosnek przeciśnięty przez praskę, zmniejsz ogień i smaż, aż woda odparuje. W międzyczasie dodaj przyprawy, odpowiednią ilość soli, smak powinien być wyraźny. 

Parmezan:
wszystkie składniki zblenduj na grubą konsystencję.

Uformowany spód ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj cienko sosem zostawiając wolny brzeg, ułóż plastry cukinii, posyp parmezanem, piecz przez 6-10 minut, aż spód będzie lekko złocisty. Po upieczeniu posyp jeszcze parmezanem i listkami bazylii.



3 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, dziękuję! Taki odzew jest bardzo potrzebny, czasami piszę i zastanawiam się, jak to się czyta po drugiej stronie, Pozdrawiam serdecznie Maja

      Usuń
  2. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń