Okazuje się, że ciasto drożdżowe wcale nie musi zawierać masła czy jajek, może być wegańskie, a do tego doskonałej jakości. Do tego, jako, że nie jadam cukru i nie używam go w mojej kuchni i w moich przepisach, syropy roślinne świetnie go zastępują. Ciasto jest lekkie, delikatne, pięknie wyrosło i było bardzo przyjemne w obróbce.
składniki:
na 25-30 rogalików, liczba zmienia się w zależności od wielkości
500g mąki orkiszowej TYP 700
25g świeżych drożdży
270ml mleka migdałowego letniego
50g syropu z agawy
90g oleju kokosowego płynnego i chłodnego
nadzienie:
10 daktyli świeżych bez pestek grubo posiekanych
150-200g migdałów
spora szczypta soli
50ml syropu z agawy albo klonowego - można użyć więcej
2-3 łyżki mleka migdałowego
2 łyżki dobrego gorzkiego kakao
polewa (opcjonalnie):
50g oleju kokosowego
50ml mleka roślinnego
30g syropu z agawy
50g wiórków kokosowych, najlepiej zmielonych, ja nie zmieliłam
jak zrobić:
drożdże rozkrusz i wymieszaj z letnim mlekiem, dodaj 1 łyżeczkę syropu i 1 łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż zaczną pracować. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj resztę syropu, olej kokosowy i pracujący rozczyn. Wymieszaj, a potem wyrabiaj przez ok.10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do natłuszczonej miski, zakryj stretchem, odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, ciasto musi podwoić objętość.
Kiedy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Posiekane grubo daktyle zalej kilkoma łyżkami mleka migdałowego, odstaw na kilka minut. Migdały upraż na suchej patelni, wsyp do daktyli, zblenduj. Dodaj syrop i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Jeżeli masa jest za sucha, dodaj więcej mleka migdałowego.
Ciasto przełóż na blat, odgazuj, rozwałkuj w prostokąt o grubości 2-3mm. Przekrój wzdłuż na pół, każdą połowę podziel na trójkąty. Nadzienie nakładaj u podstawy trójkąta, zwijaj od podstawy do wierzchołka, rogi ładnie uformuj. Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kiedy skończysz formowanie rogalików, przykryj blaszkę folią spożywczą i zostaw na ok.30 minut, aż się napuszą. Rozgrzej piekarnik do 180' i piecz rogale przez ok. 20 minut, powinny być delikatnie złociste.
Możesz je zostawić w tej postaci, bez lukru, albo przygotuj polewę.
Miękki olej kokosowy wymieszaj z mlekiem roślinnym, dodaj syrop, ucieraj, aż masa będzie gładka. Dodaj wiórki, wymieszaj, pokryj wierzch wystudzonych rogalików. Po 1-2 godzinach polewa zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz