środa, 18 listopada 2020

Burak po arabsku

Burak to fantastyczne warzywo, które oprócz właściwości zdrowotnych i dietetycznych, ma wyjątkowy smak. Można go jeść na wiele sposobów, sprawdza się i w deserach i na słono. Dzisiaj proponuję przepis na buraka pieczonego z dressingiem cytrynowo czosnkowym, z orzechami piniowymi i ricottą, z sumakiem i świeżym tymiankiem albo miętą. Niezwykłego smaku dodaje burakowi właśnie sumak, to bardzo popularna, wręcz obowiązkowa przyprawa w kuchni arabskiej i na Kaukazie. Ma wyjątkową purpurową barwę i lekko cierpki kwaśny smak, jest składnikiem znanej arabskiej mieszanki za'atar, przyprawia się nimi przede przede wszystkim mięsa, ale też warzywa, szczególnie grillowane, zastosowanie zależy od obszaru. Pewnie nawet nie wiecie, ale całkiem możliwe, że roślina, z której bierze się sumak rośnie w Waszym ogrodzie. To krzew o nazwie octowiec, którego purpurowe owocostany suszy się i rozdrabnia na kleisty proszek, to właśnie sumak. Przyprawiając dania sumakiem trzeba pamiętać, że jest kwaskowaty ale też lekko słony, łatwo danie przesolić.

Burak po arabsku to szybka przekąska czy side dish, oczywiście pomijając czas pieczenia buraka, to trochę trwa. Po wystudzeniu warzyw, wykończenie dania to kilka minut. 











składniki:


3 średnie buraki

200g sera ricotta, ja użyłam serka wiedeńskiego ricotta

2 łyżki sumaku

garść listków tymianku albo mięty, w zależności od tego co bardziej lubicie

1/3 - 1/2 kubka orzechów piniowych, lekko podprażonych

sok z 1/2 cytryny, tyle samo oliwy

sól, pieprz

1 łyżka miodu

1 ząbek czosnku - opcjonalnie








jak zrobić:

piekarnik rozgrzej do 200', buraki umyj i zawiń w folię aluminiową, piecz przez około 30 - 40 minut, aż przy nakłuciu widelcem będą miękkie. Ostudź, obierz ze skórki.

Przygotuj dressing: dobrze wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, dopraw solą i pieprzem, odstaw.

Upraż orzeszki; rozgrzej patelnię, wsyp orzeszki i poruszaj patelnią, żeby się nie spaliły - pamiętaj, że orzeszki piniowe są bardzo delikatne.

Pokrój buraki w cienkie plasterki, ułóż na talerzu, polej dressingiem. Pokrusz ricottę, posyp całość sumakiem, na końcu listkami tymianku albo mięty. Jeżeli trzeba, dopraw solą i pieprzem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz