Składniki, których używa się tutaj do przyrządzania potraw są świeże, pełnowartościowe i tym samym zdrowe.
Jak w każdej kuchni, każde danie można zepsuć, ale miałam szczęście trafić na dobrych kucharzy, którzy umieli wydobyć z tradycyjnej greckiej cuisine to, co najlepsze.
Moje ulubione potrawy to warzywa, które doskonale się tu przyrządza i właśnie pies, ciasta zapiekane, z różnymi nadzieniami.
Dzisiejszy pie, mój ulubiony, to dla mnie absolutny hit.
Oczywiście, potrzebne będzie ciasto filo, ale przepis na nie podałam już wcześniej, a dla wszystkich tych, którzy nie zamierzają się z nim zmagać, polecam wykorzystanie gotowego. Jeżeli macie problem ze zdobyciem filo, można się posiłkować ciastem francuskim. Pie będzie podobny, chociaż oczywiście to nie będzie dokładnie to samo.
Pie z serem
Skladniki:
opakowanie ciasta filo (ewentualnie mrożonego ciasta francuskiego)
1kg sera feta; najlepszy jest oryginalny grecki, twardy, który można zetrzeć na tarce
4 jajka
4 kubki mleka
pieprz
masło do pokrywania warstw ciasta filo/francuskiego
Jak zrobić:
1. Zetrzyj ser feta na tarce o grubych oczkach. Dodaj pieprz i wymieszaj.
2. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 32x34cm natłuść masłem a potem połóż na spodzie warstwę ciasta filo/francuskiego.
3. Nasmaruj warstwę ciasta masłem (najlepiej użyć klarowanego, ale równie dobrze może to być miękkie masło). Posyp serem i połóż na tej warstwie drugą warstwę ciasta filo. W ten sposób połóż przynajmniej 4 warstwy, kończąc podwójną warstwą ciasta filo.
4. Ostrym nożem zrób w cieście nacięcia od góry aż do blaszki.
5. Wymieszaj mleko z jajkami. Wylej tę mieszaninę na ciasto i potrząsaj blaszką, aż rozprowadzisz ją równo na i w cieście.
Odstaw całość na kilkanaście minut, a potem piecz w temperaturze 170'C przez około godzinę, aż ciasto stanie się pięknie złociste na wierzchu.
Ciasto jest doskonałe z sałatą i białym lekkim winem.
A to brukselka ugotowana al dente, a potem lekko zapieczona z oliwą i kawałkami papryki. Posypana startym parmezanem jest pyszna jako przekąska do świeżego pieczywa.
Oba dania są łatwe do zrobienia i świetne na letni obiad.