składniki:
na okrągłą formę o średnicy 28cm
spód:
24-26 herbatników Oreo
1/3 kubka cukru
8 łyżek stopionego masła
masa serowa:
1000g białego sera śmietankowego, ja wymieszałam 500g ricotty, 250g mascarpone i 250g tłustego sera białego
1 1/2 kubka cukru
1 kubek śmietany kremówki
1/2 kubka jogurtu greckiego
2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka i 2 żółtka, w temperaturze pokojowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150g białej czekolady, rozpuszczonej w 3-4 łyżkach gorącej śmietany kremówki
polewa karmelowa:
150g cukru
130ml śmietany kremówki, gorącej
jak zrobić:
ciasteczka rozdrobnij na proszek, wsyp do roztopionego masła, dodaj cukier, wymieszaj dobrze. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź na całej powierzchni, dociśnij łyżką, wstaw formę do lodówki, żeby spód stwardniał.
Utrzyj jajka i żółtka z cukrem, a potem stopniowo dodawaj wszystkie pozostałe składniki, cały czas ubijając mikserem. Na końcu dodaj rozpuszczoną czekoladę, dobrze wymieszaj, wylej masę do formy, na twardy spód z ciasteczek. Wyrównaj wierzch. Dobrze nagrzej piekarnik do 180', piecz sernik przez 70-75 minut, aż wierzch będzie złocisty. Kiedy sernik będzie już gotowy, wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku, im dłużej tym lepiej.
Kiedy sernik już wystygnie, przygotuj polewę: w garnuszku podgrzej cukier z 2 łyżkami wody, aż powstanie jasnobrązowy karmel, dolej gorącą śmietanę kremówkę, na małym ogniu podgrzewaj i mieszaj intensywnie, aż uzyskasz polewę aksamitną, gładką, o kolorze krówki. Kiedy trochę przestygnie, polej nią wierzch sernika, posyp lekko solą morską.