Tarty piekę już nałogowo. Częstuję wszystkich najbliższych dookoła i znowu piekę. Nie wiem czy uwierzycie, ale bywa, i to nawet często, że nie zjadam ani kawałka ciasta, które upiekłam, chociaż zawsze piekę tak, że mogłabym zjeść całe. Robię wszystko tak, jak sama lubię najbardziej.
Dlaczego w takim razie nie jem? Bo gdybym jadła wszystko, co piekę i gotuję, miałabym ogromne problemy z wagą, i nawet bieganie by nie pomogło, ani bieganie ani post przerywany. A do tego, żeby zmienić rozmiar dopuścić nie mogę, bo cała moja szafa mozolnie zbierana byłaby do niczego. Hamuję się więc, walczę z sobą, ale piekę, bo to uwielbiam.
Mam kilka ulubionych rodzajów tarty, a ta francuska do nich należy. To kruchy spód, na który wykłada się frangipane, a na nim układa owoce. Frangipane to rodzaj kremu migdałowego z jajkami, krem po upieczeniu jest wilgotny, smakuje migdałami, a owoce, które najlepiej do takiego kremu pasują to zdecydowanie morele. Wiem, że frangipane to brzmi obco, a jak francuskie to pewnie trudne, ale tak nie jest. Krem jest prosty w przygotowaniu, zdecydowanie łatwiejszy i szybszy niż patissiere, krem żółtkowo budyniowy.
PS Moja tarta przypiekła się trochę za bardzo z wierzchu, nie przykryłam jej w odpowiednim momencie.
Składniki:
na formę 22cm
spód:
200g mąki pszennej typ 500
100g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
50g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 duże żółtko
frangipane:
100g miękkiego masła
100g cukru trzcinowego jasnego
2 jajka
140g mielonych migdałó
75g mąki pszennej
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
8-10 moreli, bez pestek, pokrojonych na ćwiartki, a większych na szóstki
cukier puder do podania
jak zrobić:
mąkę wymieszaj z solą, dodaj masło, rozetrzyj palcami na kruszonkę. Dodaj cukier, potem wanilię, żółtko, i odrobinę zimnej wody. Szybko zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Uformuj dysk. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na papierze przez folię na placek, przenieś do formy i wylep ciastem spód formy. Wychłodź przez 30 minut.
Przygotuj frangipane: ubij mikserem masło, aż będzie puszyste, dodaj cukier, ubij na puszystą masę. Dodawaj jajka po jednym, ubijaj, dodaj migdały, mąkę i imbir, wymieszaj.
Wyłóż frangipane do formy, wyrównaj, ułóż morele na kremie, wciśnij je lekko. Posyp odrobiną cukru trzcinowego. Piecz w 160' przez około 40 minut, aż będzie złociste z wierzchu, a patyczek wbity w krem będzie suchy i czysty. Jeżeli ciasto będzie zbyt szybko się piekło, przykryj folią spożywczą i dopiecz.
Po upieczeniu zostaw na 10 minut w formie, potem przełóż na kratkę, żeby nie zaparowało i nie zmiękło.
Podawaj posypane cukrem pudrem, z kulką lodów waniliowych albo kleksem creme fraiche.