Dzisiejszy wpis to relacja z gotowania z Livio Pippo Marino, włoskim Chefem kuchni, który zgodził się pokazać mi jak zrobić idealną lasagnę, taką prawdziwą włoską. A że gotuje fantastycznie, i gotował w różnych restauracjach na całym świecie, był to dla mnie prawdziwy zaszczyt i prawdziwe wydarzenie. I taką właśnie lasagnę zrobimy na warsztatach z makaronów włoskich w najbliższy piątek, 31-go maja.
Lasagna bolognese to cieniutkie warstwy ciasta makaronowego przełożone warstwami ragu, sosu mięsno pomidorowego i warstwami beszamelu. Ciasto makaronowe ma piękną zieloną barwę, a to dzięki szpinakowi, sos intensywnie czerwono pomarańczową, i beszamel kremową, całość w przekroju piękna i barwna, trochę jak flaga włoska.
Można wykorzystać płaty makaronowe kupne, ale te ręcznie robione smakują wyjątkowo, warto włożyć w tę potrawę trochę wysiłku.
składniki:
na naczynie żaroodporne 18 x 30cm
ciasto:
400g mąki pszennej TYP 500
szczypta soli
4 duże jajka
200g szpinaku
ragu:
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1 laska selera naciowego
3 - 4 łyżki oliwy
200g dobrego mięsa mielonego wieprzowego
200g mięsa mielonego wołowego
2 duże łyżki przecieru pomidorowego
2 puszki pomidorów bez skórki
1 kieliszek dobrego wina czerwonego
sól, pieprz
beszamel:
100g masła
100g mąki
1 l mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
masło do nasmarowania formy
parmezan starty
mozzarella
jak zrobić:
zagotuj wodę w garnku, wrzuć szpinak, gotuj przez około 2-3 minuty, dobrze odsącz i drobno posiekaj.
Mąkę z solą usyp w górkę na blacie, po środku zrób dołek, wbij jajka i dodaj szpinak, rozmieszaj jajka ze szpinakiem, a potem zacznij zbierać mąkę, kiedy zbierzesz całą zacznij wyrabiać ciasto, powinno być elastyczne, wyrabianie trwa około 6-8 minut. Zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj, najlepiej przy pomocy maszynki albo wałkowarki, podsypując ciągle mąką, na około 18cm szerokie pasy o grubości około 1-2mm, tak cienkie, że palce prześwitują przez ciasto. Pokrój na prostokąty o bokach około 16 x 18cm.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekane marchewkę, seler i cebulę, smaż przez chwilę, potem dodaj mięso, rozgnieć je łyżką drewnianą, smaż aż będzie lekko brązowe, często mieszaj. Dodaj wino, podgrzewaj, aż alkohol odparuje, teraz dodaj rozdrobnione pomidory, potem przecier, jedną puszkę napełnij wodą, wlej do rondla. Lekko dopraw solą i pieprzem, zamieszaj, duś przez około 2 godziny, często mieszaj. Jeżeli zabraknie płynu, trochę podlej wodą. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj beszamel: w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka masa, teraz wlewaj stopniowo mleko, na małym ogniu ciągle mieszaj aż masa zacznie gęstnieć, nie może się przypalić i musi być całkowicie gładka. Dopraw delikatnie solą i pieprzem, też gałką muszkatołową, wymieszaj dokładnie i odstaw do przestudzenia.
W płaskim rondlu zagotuj wodę, do drugiego naczynia wlej zimną. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do wrzątku wrzucaj po 3-4 prostokąty ciasta, na chwilę tylko, i zaraz przekładaj do naczynia z zimną. Wykładaj na czystą ściereczkę i osusz lekko. Potem ułóż w naczyniu cienką warstwę ciasta, na niej warstwę ragu, potem beszamel i kawałki mozzarelli. I znowu warstwę ciasta, sosu..i tak 5 warstw, zakończ beszamelem. Posyp obficie parmezanem. Piecz w 180'przez 35-40 minut, aż wierzch będzie mocno złocisty. Podawaj po 15 minutach.