Wakacje zainspirowały mnie kulinarnie i językowo, i takie wyjazdy lubię najbardziej, nowe miejsce, inna kultura, język i obyczaje, klimat, a co za tym wszystkim idzie - kuchnia.
Kuchnię hiszpańską bardzo lubię od zawsze, język również, ale tym razem i jedno i drugie postanowiłam zgłębić i opanować. Za język już się zabrałam, i wytrwam w postanowieniu choćby nie wiem co, a o kuchni hiszpańskiej będę pisać więcej, bo ją gotuję i nad nią pracuję, będzie spora dawka nowych przepisów, zupełnie nowych smaków.
Na początek przepis dziecinnie prosty, pan con jamon y tomate, czyli grzanki z hiszpańską szynką długodojrzewającą i pomidorami.
Szynka, której ja użyłam to jamon iberico najwyższej jakości, o niepowtarzalnym smaku. Wytwarza się ją z mięsa świń czystej rasy iberyjskiej, cerdo iberico, albo krzyżówek, ale tylko przy zachowaniu co najmniej 75% czystej rasy iberico. Ta szynka to nr 1 wśród hiszpańskich tapas,charakteryzujaca się absolutnie wyjątkową barwą, teksturą, aromatem i smakiem. Cedro iberico to półdziki gatunek świni, który przystosował się do warunków środowiskowych panujących na południu półwyspu, rozległych zielonych pastwisk z rosnącymi na nich dębami, których żołędziami się żywi, stąd ta wyjątkowa jakość mięsa.
Pan con jamon można zrobić z szynką iberico, będą absolutnie najlepsze, ale można ją również zastąpić inną szynką długodojrzewającą, hiszpańską, jak jamon serrano, albo jeszcze inną, nie koniecznie hiszpańską.
składniki:
nie podaję ilości, według uznania i potrzeb
szynka długodojrzewająca
dojrzałe pomidory
oliwa virgin
pieczywo - wiejski chleb na zakwasie, pieczywo żytnie, pszenne, dowolne
sól
jak zrobić:
pieczywo pokrój na kawałki, podpiecz w piekarniku albo opiecz w tosterze, skrop oliwą. Pomidora, całego, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, aż zostanie sama skórka, skórkę wyrzuć. Pulpę posyp delikatnie solą, odstaw.
Wierzch kawałków chleba posmaruj pulpą pomidorową, na wierzchu ułóż kawałki szynki, podawaj natychmiast.