Jest aksamitne i wilgotne, o pięknej wiśniowo brązowej barwie, kremowej konsystencji, i wreszcie przykryte grubą puszystą śmietankową warstwą, jak śniegiem. A na stole wygląda niesamowicie.
Moje ciasto burakowe było przebojem na wielu imprezach kulinarnych, odniosło również ogromny sukces na Zielonym Targu, na którym, przez ponad pół roku, co sobotę sprzedawałam swoje wypieki.
Nie miałabym odwagi pojawić się na targu bez tego ciasta, po które niektórzy klienci przyjeżdżali z odległych części miasta.
Robiłam jew dwóch wariantach, z białą albo czekoladową polewą, i każdy miał swoich zdecydowanych zwolenników.
Z pewnością nie należy do tych najłatwiejszych i najszybszych wypieków, ale warto włożyć trochę wysiłku i zrobić wrażenie na gościach świątecznych.
Dodatkowym jego walorem jest to, że może być przechowywane w chłodnym miejscu przez 5-6 dni, a z każdym dniem zyskuje na smaku.
Składniki:
na tortownicę 26 - 27cm
ciasto:
300g buraków, umytych i ugotowanych w skórce, a potem obranych i startych na tarce o drobnych oczkach
250g gorzkiej czekolady
70ml espresso albo bardzo mocnej kawy
250g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
170g mąki pszennej
4 duże łyżki kakao naturalnego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
szczypta soli
250g cukru
polewa:
1 duża łyżka masła rozpuszczonego
około 100g serka śmietankowego typu 'Twój Smak' albo 'Philadelphia'
szczypta soli
1 i trochę kubka cukru pudru
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
szczypta maku
Jak zrobiłam:
ciasto:
1. Przygotowałam buraki jak wyżej. W kąpieli wodnej, czyli mniejszym garnku ustawionym nad
większym z płytką warstwą wody na dnie, na małym ogniu, rozpuściłam połamaną na kawałki czekoladę, starając się nie mieszać. Kiedy była miękka, dodałam espresso, przemieszałam raz.
Zdjęłam z ognia i dodałam masło. Poczekałam, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpuściło.
2. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka dodałam po jednym, cały czas mieszając, do masy czekoladowej. Na koniec dodałam buraki i całość delikatnie wymieszałam łyżką.
3. Do ubitych na sztywno białek wsypałam cukier porcjami i delikatnie wymieszałam całość łyżką. Połączyłam białka z masą czekoladowo buraczaną ostrożnie, ale dokładnie.
4. Mąkę wymieszałam z proszkiem i kakao, dodałam na końcu do masy czekoladowo buraczanej, delikatnie wymieszałam łyżką.
4. Mąkę wymieszałam z proszkiem i kakao, dodałam na końcu do masy czekoladowo buraczanej, delikatnie wymieszałam łyżką.
5. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę przełożyłam do formy i piekłam całość przez około 40 minut, do prawie suchego patyczka.
Ciasto może się po środku lekko ruszać, tak jak to się dzieje przy pieczeniu sernika.
polewa:
W garnuszku rozpuściłam łyżkę masła, dodałam cukier puder, serek śmietankowy, szczyptę soli, 1 łyżkę soku z cytryny i wymieszałam mikserem na bardzo gładką masę. Jeżeli jest za sucha, można dodać 1 - 2 łyżki śmietany kremówki.
Pokryłam wierzch wystudzonego ciasta.
Posypałam makiem.