Miałam przyjemność i zaszczyt uczestniczyć w degustacji komentowanej, w ramach Festiwalu, prowadzonej prowadzonej przez Tomasza Prange - Barczyńskiego, redaktora naczelnego magazynu Wino, uznanego autorytetu i znawcy w temacie win i winiarstwa.
Nie ma dobrego jedzenia bez dobrych trunków. Polscy producenci zaprezentowali wina i cydry, opowiadali o ich produkcji i uprawie winorośli, trudnościach, ale też sukcesach, a tych jest coraz więcej. O menu i wykonanie dań zadbał Maciej Nowicki, szef kuchni muzeum w Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Do każdego z dań zaprezentowanych przez Macieja Nowickiego, każde z nich było przez niego zapowiadane i omawiane, podano nam kilka propozycji win i cydrów, z których wybieraliśmy te najlepsze, te które zachowując swoje walory smakowe jednocześnie podnoszą smak potrawy.
Piękne wnętrze SPOT. i tarasy czekały na nas, sommelierzy i kelnerzy w pełnej gotowości, goście i producenci win i cydrów przybywali, zrobiło się gwarno i pełno.
Ostatnie przygotowania.
Polskie wina.
W kuchni Małgorzata Opala, oczywiście z aparatem, Michał Azarewicz i Artur Kropaczewski.
Olga i Artur pracują nad pierwszą potrawą, tatarem truskawki z syropem z czarnego bzu, czerwoną cebulą, i octem jabłkowym, z amarantusem.
Producenci win i cydrów zajmują miejsca.
Czekamy na pierwsze wina i cydry.
Zaczynamy.
Małgorzata Opala, zawsze z aparatem.
Maciej Nowicki opowiada o tatarze z truskawki, a my za chwilę będziemy degustować cydry i riesling i pinot noir, dobierać do truskawki, riesling z Winnice Wzgórz Trzebnickich Blanc 2015 wygrywa.
Tatar z truskawki.
Producenci opowiadają o swoich winach.
Olga i Artur układają kolejne danie, teraz sielawa na pure z pasternaku z agrestem i kwiatami rukoli.
Monika Sadowska, Karolina Wajman i Michał Azarewicz.
Producenci.
W kieliszkach riesling, solaris, traminer, chardonnay i pinot gris, z sielawą na ziemistym pasternaku chardonnay wydaje się doskonały.
Przygotowania do podania jaja w postaci omletu z lubczykiem, olejem dyniowym na musie ze szparagów.
Wina białe i pomarańczowe.
Czas na kaszankę na musie z rabarbaru, ze świeżym bobem, nutką tonki i solą morską paloną.
Przygotowania do deseru.
A na deser parfait z wiśnią, orzechem laskowym, pudrem piernikowym i nutą czarnuszki, doskonały, zachwycił chyba wszystkich.
A na koniec wydarzenie, premiera wina Szlachetny Zbiór i Wina Lodowego z Winnicy Turnau.
Dziękujemy SPOT. za świetnie zorganizowaną imprezę, gratulujemy, czekamy na kolejną.
Bardzo cieszę się, że mogłam tu być. Polskie winiarstwo rozwija się rewelacyjnie, słuchanie winiarzy to prawdziwa przyjemność, zarażają pasją i determinacją. Zakończę znowu cytatem z zeszłego roku, to cytat z Tomasza Prange - Barczyńskiego 'Polskie wina mają ogromny potencjał do łączenia z potrawami kuchni polskiej i nie tylko' i rzeczywiście, w polskich winach jest ogromny potencjał.