Daktyle suszone to owoc, po który często sięgałam już wcześniej, jednak, mimo, że doskonałe, ze świeżymi nie mogą się równać. Nie wiem, czy wszystkie świeże daktyle są równie dobre, ale te od zdrowedaktyle.pl były doskonałe, bardzo świeże, duże, były odmiany Medjoul, o bogatym dojrzałym smaku, takie są idealne i jako baza przekąski czy ciasta i jako dodatek.
Zbliżają się Święta, a wypieki świąteczne bez piernika nie mogą się obyć. Piernik daktylowy na musie jabłkowym udał się fantastycznie, mus nadaje piernikowi odpowiednią wilgotność i podnosi smak. Świeże daktyle bardzo dobrze pasują do korzennego i lekko karmelowego smaku ciasta, a podkreśliłam go jeszcze oblewając wierzch ciasta słonym karmelem. Z karmelu na wierzchu można zrezygnować, można go też zastąpić inną polewą, czekoladową i lukrem, każda będzie dobrze pasowała do tego piernika.
składniki:
na podłużną formę do babki długości 23cm
220g świeżych daktyli
3 łyżki whiskey
230g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
*1 łyżeczka cynamonu
*1 łyżeczka imbiru
*1 łyżeczka gałki muszkatołowej
*1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
*1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
120g miękkiego masła
80g cukru brązowego
80g cukru kokosowego
50g cukru białego
1 jajko
240g musu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
polewa karmelowa:
100g cukru białego
60ml wody
3 łyżki śmietany kremówki 30%
3 łyżki miękkiego masła
kilka kropli soku z cytryny
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sól do posypania
*Uwaga: zamiast nich można użyć gotowej przyprawy korzennej do piernika - 1 1/2 - 2 łyżki
jak zrobić:
Usuń pestki z daktyli, grubo posiekaj owoce. W misce wymieszaj mąkę z solą, sodą oczyszczoną i przyprawami. W osobnej misce mikserem na średnich obrotach ubij masło z wszystkimi rodzajami cukru na kremową puszystą masę, dodaj jako, ubij jeszcze raz. Wsyp połowę suchych składników, wymieszaj łyżką, dodaj mus jabłkowy, wymieszaj, wsyp resztę suchych składników, krótko wymieszaj. Dodaj daktyle i wlej whiskey, lekko wmieszaj w całość. Ważne jest, żeby nie przesadzić z mieszaniem, najlepiej to robić łyżką.
Formę do babki wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasto, piecz w 180'C przez około 60-65 minut, do suchego patyczka. Wystudź całkowicie zanim pokryjesz polewą.
karmel:
w średnim rondlu podgrzej cukier z wodą i sokiem z cytryny, aż cukier się całkowicie rozpuści, nabierze koloru bursztynu i zacznie lekko dymić. Nie mieszaj, pomagaj w tym procesie przechylając rondel. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj, potem kremówkę i wanilię, dodaj też szczyptę soli, wymieszaj całość na gładką masę. Oblej wystudzone ciasto, jeżeli chcesz, posyp z wierzchu lekko solą.