środa, 6 grudnia 2017

SZARLOTKA najlepsza

Ta szarlotka to taka idealna, taka dokładnie jaką lubię najbardziej. 
Na blogu jest już kilka innych przepisów, przy kilku nawet pisałam, że to moja ulubiona. Ale dopiero ta właśnie, rezultat poszukiwań i prób, spełnia warunki idealnej. Ciasto jest doskonale kruche, jabłka nie za miękkie nie za twarde, odpowiednio słodkie i cynamonowe, lukier waniliowy doskonale pasujący do całości, ciasto można też posypać cukrem pudrem, albo zostawić bez dekoracji.
















na formę prostokątną 28cm x 36cm

ciasto:
4 kubki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 kubek cukru pudru
360g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
6 - 7 żółtek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany kremówki

zimna woda, w zależności od potrzeby

około 100g orzechów włoskich mielonych

9 dużych jabłek, obranych, pokrojonych na ćwiartki, bez gniazd nasiennych, a potem pokrojonych na plasterki
szczypta soli
1/3 kubka wody
1 kubek cukru
1 łyżka cynamonu
1 1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

lukier:
1 1/2 kubka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka brandy ( opcjonalnie )
sok z cytryny ( opcjonalnie )
gorąca woda


jak zrobić:

mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj kawałki masła i utrzyj palcami z mąką, aż masa będzie przypominała kruszonkę ( można to zrobić nożem albo w malakserze ). Dodaj śmietanę i żółtka, odrobinę wody, i zagnieć szybko ciasto. Jeżeli masa jest za sucha, dodaj więcej wody. Ciasto podziel na dwie części, każdą zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny, a idealnie na godzinę. 
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkuj, najlepiej od razu na papierze, wyłóż nim dokładnie spód blaszki, nakłuj w kilku miejscach. Podpiecz w 180'C przez około 15 minut, aż ciasto będzie lekko złociste.

Jabłka włóż do garnuszka, dodaj wodę i duś na średnim ogniu przez około 15 minut, dodaj sól, cukier, cynamon i kardamon, wymieszaj i jeszcze przez chwilę gotuj. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody, dodaj do jabłek i dokładnie wymieszaj. Masa nie powinna być rozgotowana.

Na podpieczony spód równo wysyp mielone orzechy. Lekko przestudzoną masę jabłkową wyłóż na warstwie orzechów. Drugą część ciasta rozwałkuj przez folię na kawałku papieru do pieczenia. Możesz włożyć na 5 minut do zamrażalnika, będzie ja łatwiej oddzielić od papieru. Zdejmij folię, rozłóż papierem do góry, ciastem już bez folii do dołu na warstwie jabłek, . Zdejmij papier, a ciasto nakłuj w kilku miejscach. Piecz w 180'C przez około 60 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty.  

Składniki na lukier utrzyj na gładki krem, pokryj nim wierzch przestudzonego ciasta.






sobota, 2 grudnia 2017

makowiec z kratką, najlepszy

Nie oczekuję wiele od makowca, a mimo to większość mi nie smakuje, no i z tęsknoty za takim idealnym postanowiłam upiec dokładnie taki, jaki lubię.
Podstawową masę tego najlepszego ciasta musi stanowić właśnie mak, nie suchy i bez wyrazu, ale wilgotny, czarny, lśniący i aromatyczny, najlepiej rumowo migdałowy, do tego wszystkiego odpowiednio słodki. I właściwie dużo więcej już nie trzeba, jeszcze tylko kruchy, maślany spód, a na wierzchu kratka z kruchego ciasta. Teraz wystarczy już tylko pokryć makowiec lukrem, najlepszy makowiec gotowy. I taki właśnie upiekłam, i taki upiekę na Święta.






















składniki:
na blaszkę prostokątną 25 x 35cm

kruche ciasto:

500g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukry waniliowego
100g cukru
250g g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
4 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

masa makowa:

2 opakowania ( 400g ) mielonego maku
250g cukru
4-5 łyżek miodu
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
400ml mleka
szczypta soli
4 jajka, żółtka i białka osobno, białka ubite na sztywną pianę
70g rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka powideł śliwkowych
100g orzechów włoskich, grubo posiekanych
100g masła
2-3 łyżki brandy

lukier:
cukier puder
odrobina soku z cytryny
odrobina brandy
gorąca woda

jak zrobić

spód:

mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Palcami rozetrzyj z kawałkami masła na masę o konsystencji kruszonki. Dodaj cukier zwykły i waniliowy, żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, szybko zagnieć ciasto. Jeżeli jest za suche, dodaj trochę zimnej wody w trakcie wyrabiania. Uformuj ciasto w dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj w prostokąt i wylep nim spód blaszki ( resztę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki ). Nakłuj w kilku miejscach i podpiecz w 180'C przez około 15 minut. 

masa makowa:

zagotuj mleko z 200g cukru, dodaj mak i gotuj przez 7-10 minut, ciągle mieszając, aż mak będzie miękki. Dodaj szczyptę soli, ekstrakt, miód, powidła, rodzynki, cynamon i masło, wymieszaj i lekko podgrzewaj. Zestaw z ognia, odstaw, żeby masa lekko przestygła. Dodaj orzechy i brandy. Żółtka ubij z 50g cukru na biały puszysty krem, dodaj do przestudzonej masy makowej i delikatnie wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj łyżką ubite białka.
Gotową masę wyłóż na podpieczony spód. Resztę ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek, najlepiej przez folię spożywczą i na papierze do pieczenia, pokrój w paski o szerokości około 1cm. Ułóż kratkę na wierzchu ciasta.
Piecz w 180'C przez około 60 minut, aż kratka będzie złocista.

Składniki na lukier utrzyj na gładką masę, posmaruj wierzch ostudzonego ciasta.






niedziela, 5 listopada 2017

pieczone bataty z pikantnymi warzywami i kurczakiem z grilla

Żeby uprawiać sport i dobrze się odżywiać wcale nie trzeba wiele czasu i wysiłku. Najważniejsze to wiedzieć co jeść i jak to przygotować, mieć sposób na przygotowanie dobrego posiłku, sposób czyli dobry przepis, szybki i w miarę łatwy. Praca i trening wystarczającą wypełniają dzień, nie ma  czasu na długie gotowanie. Do tego często trzeba zabrać posiłek z sobą, powinien więc być smaczny nawet na zimno czy z pudełka lunchowego.
A dlaczego bataty, a nie ziemniaki, te nasze rodzime?
Jestem zwolenniczką budowania diety w oparciu o produkty pochodzące z upraw właściwych dla szerokości geograficznej, ściślej, regionu, w którym żyjemy. Są jednak warzywa, które sprawdzają się w diecie osób aktywnych fizycznie lepiej niż te rodzime, i do takich należą bataty, czyli słodkie ziemniaki. Nie oznacza to, że wykluczamy ziemniaki z diety, ale dodajemy bataty.
Jest w nich mnóstwo antyoksydantów, więcej niż w ziemniakach, są pomarańczowe, a więc są to przede wszystkim beta-karoten i luteina, a zapobiegają one miażdżycy, są ważne w diecie. Bataty są bogate w witaminy i składniki mineralne tak samo jak ziemniaki, ale mają więcej cukrów prostych, czyli mniej skrobi, co sprawia, że są doskonałe po treningu. Mają mniej kalorii, więcej błonnika, są łatwiej i szybciej trawione.
Bataty łatwo przygotować, chociaż nie wszyscy o tym wiedzą.
Wystarczy zawinąć każdy osobno w folię i upiec do miękkości, około 45-60 minut, w zależności od wielkości, potem przekroić, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem i posiłek gotowy.
Można też przekroić upieczone na pół, wydrążyć delikatnie miąższ i napełnić środek przygotowanymi wcześniej warzywami, i ten sposób na bataty lubię najbardziej. Dla dopełnienia posiłku dawką białka można przygotować kurczaka - wystarczy doprawione kawałki błyskawicznie upiec gorącej patelni grillowej, będą mięciutkie i delikatne w środku, chrupiące na wierzchu.















składniki:

4 bataty

1 średnia cukinia
1 brokuł, same różyczki
1 puszka kukurydzy, odcedzonej
1 puszka czarnej fasoli, odcedzoenj
4-duże łyżki przecieru pomidorowego
oliwa
sól, pieprz
ostra papryka, ilość w zależności od upodobań
2-3 ząbki czosnku

3 średnie piersi z kurczaka, pokrojone w 0.7 - 1cm grubości plastry - opcjonalnie






jak zrobić:

upiecz bataty: wyszoruj dokładnie skórkę, osusz ręcznikiem papierowym. Każdy zawiń w folię aluminiową i piecz w 200'C aż będą miękkie, przez 45-60 minut - musisz nakłuwać w trakcie, żeby sprawdzić. Odwiń folię i przestudź trochę. W czasie kiedy bataty stygną, przygotuj warzywa. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, wrzuć różyczki brokuła podzielone na małe części, smaż przez 3-4 minuty. Kiedy wypiją oliwę, podlej odrobiną wody i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, smaż przez 4-5 minut, aż zmięknie. Dodaj kukurydzę, fasolę i przecier pomidorowy, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką wyraziście, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Wrzuć pokrojone kawałki kurczaka do miski, lekko posyp solą i pieprzem, skrop oliwą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obtocz kawałki mięsa w przyprawach i oliwie, najlepiej ręką. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej kawałki mięsa i piecz szybko, tylko tak, żeby miały brązowe paski na skórce i dopieczony środek.
Łyżką wyjmij ostrożnie miąższ z połówek batatów, nałóż warzywa, wstaw na 5 minut do piekarnika, żeby podgrzać. Podawaj natychmiast z grillowanym kurczakiem. 








sobota, 28 października 2017

ciasto buraczano imbirowe

Już chyba wszyscy, nawet ci o najbardziej tradycyjnych upodobaniach kulinarnych, pokochali słodkie ciasta z surowymi warzywami. Marchewkowe to dzisiaj klasyk, nikogo nie trzeba do niego przekonywać, czekoladowo burczane podobnie, ma rzesze wielbicieli. Jestem pewna, że podobnie będzie z buraczano imbirowym.
Burak to moje ulubione warzywo, w ciastach sprawdza się doskonale, podobnie jak marchew, daje jednak zupełnie inny smak i teksturę. Dodanie warzyw sprawia, że ciasta długo zachowują świeżość i wilgotność.
Połączenia buraka z imbirem to kolejne odkrycie, bardzo trafiona kombinacja, inspiracja, już nie pierwsza, pochodzi z bloga David'a Lebovitz'a, mojego ulubionego bloggera. Ciasto wykończyłam masą z białego serka Twój Smak, wanilii i cukru pudru, całość jest doskonała, dziękuję David.
















składniki:

na blaszkę kwadratową 20x20cm

100g kandyzowanego imbiru, pokrojonego na małe kawałki
200g mąki pszennej
150g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
270g surowego buraka, startego na tarce o grubych oczkach
skórka starta z 1 pomarańczy
100g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
2 duże jajka o temp. pokojowej
60g jogurtu greckiego
125ml oleju słonecznikowego

masa:

160g białego serka typu Philadelphia, ja używam

Twój Smak
150g cukru pudru, przesianego
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
70ml śmietany kremówki 30%








jak zrobić:

w misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj starte buraki, skórkę z pomarańczy, orzechy i imbir, ale nie mieszaj jeszcze.
Osobno wymieszaj jajka, jogurt i olej słonecznikowy, wylej na suche składniki, wymieszaj łyżką. 
Wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180'C przez około 40-50 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z piekarnika, zostaw w blaszce przez około 30 minut, potem wyjmij na kratkę i wystudź do końca. 
Ubij biały serek mikserem, aż będzie gładki, dodaj cukier, ubijaj, potem śmietanę i wanilię, ubijaj jeszcze przez 1 minutę na wysokich obrotach, żeby masa trochę zgęstniała. Pokryj nią wierzch ciasta, równo rozprowadź, masa zesztywnieje po 2-3 godzinach prawie całkowicie.










środa, 18 października 2017

jesienna babka dyniowa z daktylami

Ciasta z warzywami, a szczególnie te z dynią mają szczególe właściwości, zarówno jeżeli chodzi o walory smakowe jak i konsystencję. Dynia w smaku jest bardzo delikatna, niektórzy twierdzą, że mdła, ale dzięki temu warzywo świetnie komponuje się z innymi składnikami i ich smakami. 
Do babki dyniowej dodałam mnóstwo świeżych daktyli, które pasują do niej doskonale i dzięki którym babka ma dużo naturalnej słodyczy, cukru można użyć zdecydowanie mniej, mniej niż podaję w przepisie i składnikach. 
















składniki:

na 2 małe formy prostokątne ( keksówki ) o wymiarach 13 x 26cm

400g pulpy dyniowej  ( 1/2 małej dyni )
150g mąki kukurydzianej
200g mąki pszennej
3 duże jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/3 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 - 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
duża szczypta soli
1 kubek oleju słonecznikowego
1 1/4 kubka cukru trzcinowego
skórka starta z 1 pomarańczy
100g orzechów włoskich, grubo posiekanych
100g świeżych daktyli, bez pestek, pokrojonych


jak zrobić:

przygotuj pulpę dyniową: odkrojony kawałek dyni pokrój na łódki, z każdej usuń część wewnętrzną z pestkami, zostaw miąższ. Wierzch nasmaruj olejem słonecznikowym, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180'C aż dynia po nakłuciu będzie miękka. Wystudź, łyżką wyjmij miąższ. Zblenduj na papkę.

Mąki wymieszaj z solą, przyprawami i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mikserem ubij jajka z cukrem aż będą białe. Wlewaj powoli olej, dalej miksuj, na końcu dodaj pulpę dyniową i skórkę stratą z pomarańczy, wymieszaj dokładnie. Porcjami wsypuj sypkie składniki do mokrej masy, mieszaj po każdej dodanej porcji.
Na końcu wsyp posiekane orzechy i pokrojone daktyle, wymieszaj łyżką. 
Masę wyłóż do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, możesz na wierzchu ułożyć połówki orzechów jako dekorację, piecz w 180'C przez około 50 - 55 minut, do suchego patyczka,
patyczek wkłuwaj w sam środek. Przed podaniem wystudź całkowicie.












wtorek, 17 października 2017

tarta z pieczoną marchwią tymiankową na kremie z bryndzy

Tarta z marchwią powstała przy okazji gotowania zupy z pieczonej marchwi. Zaopatrzyłam się w ogromną jej ilość, całość oczyściłam, pokroiłam i upiekłam, i było jej trochę za dużo na samą zupę. Tyle pracy, no i marchwi nie mogło się zmarnować,  część zamieniłam w marchew tymiankową i powędrowała do tarty.
Obie potrawy wyszły doskonałe i to mnie przekonało, nie po raz pierwszy już, że marchew jest zdecydowanie niedoceniona, a szkoda. Jako kulinarne tworzywo jest wspaniała, tania i dostępna, nadaje się też do wszystkiego, słodkich wypieków, tart, zup, pasztetów warzywnych, można by wymieniać długo, do tego ma piękną barwę i dzięki niej potrawy wyglądają apetycznie, a to aspekt, który jest w gotowaniu bardzo ważny. 















składniki:

spód:

na blaszkę 25x32cm

100g mąki kukurydzianej
180g mąki pszennej
150g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1/3 łyżeczki soli
1 żółtko
lodowata woda, w zależności od potrzeb

nadzienie:

5-6 średnich marchewek, obranych i podzielonych wzdłuż na ćwiartki albo szóstki
oliwa
1 duża łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka tymianku suszonego
1/2 łyżki cukru brązowego
sól, pieprz
100-150g sera bryndza
100-120ml śmietany kremówki 30%


jak zrobić:

wymieszaj obie mąki z solą, dodaj kawałki masła i szybko rozetrzyj palcami, aż uzyskasz masę o konsystencji groszku. Dodaj żółtko i odrobinę wody, szybko zagnieć elastyczne ciasto; jeżeli jest za suche, dodaj trochę więcej wody. Uformuj dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj ciasto i wylep nim spód formy i brzegi. Nakłuj w kilku miejscach, włóż do zamrażalnika i schłodź, aż będzie zupełnie twarde. Piecz w 180'C przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste. W międzyczasie przygotuj marchew.

Pokrojoną marchew ułóż na blaszce, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia, oszczędzisz sobie szorowania blaszki, posyp solą i skrop obficie oliwą, wetrzyj ją w marchew. Posyp całość 1/2 łyżki tymianku suszonego i cukrem brązowym. Piecz w 180'C przez 30-40 minut, aż marchew będzie miękka i zacznie brązowieć na brzegach.

Lekko ubij kremówkę, dodaj bryndzę i wymieszaj mikserem na kremową masę, dopraw pieprzem, dodaj drugą 1/2 łyżki suszonego tymianku, wymieszaj.
Rozprowadź krem z bryndzy na wystudzonym spodzie, ułóż na nim marchewki lekko je wciskając w krem, skrop oliwą i 1/2 łyżki świeżych listków tymianku. Piecz, aż krem między marchewkami lekko się zarumieni, około 15-20 minut.
Przed podaniem posyp pozostałym świeżym tymiankiem.   

 
 
 



wtorek, 10 października 2017

chałka dla każdego

Chałka dla każdego? Bo to bardzo prosty i szybki przepis, każdy sobie z nim poradzi.  Chałka upieczona według niego wychodzi z pieca wyrośnięta, lekka, puszysta i maślana, chociaż nie ma w niej ani grama masła.
Chałka to żydowskie drożdżowe pieczywo szabasowe, ma specjalne znaczenie religijne.
A dla mnie to pieczywo wyjątkowe, to smak dzieciństwa, smak maślanej bułki z kruszonką rozpływającej się w ustach, ze lśniącą rumianą skórką, pachnąca mlekiem i masłem...
Moja chałka smakuje trochę inaczej, jest mniej maślana, a to dlatego, że ciasto zrobione jest na oleju. Inaczej, ale nie gorzej, jest mięciutka i delikatna, trochę mniej kaloryczna i lżejsza.
Nie wiem jak Wy, ja lubię chałkę z masłem i konfiturą, ale też z masłem i pasztetem, i obie wersje są doskonałe. Chałka opieczona jest też świetnym pieczywem do kremu warzywnego.






















składniki:

2 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 kubek ciepłej wody
4 kubki mąki pszennej
2 duże łyżki cukru
7 żółtek ( białka zostaw na później )
1 łyżeczka soli
6 łyżek oleju słonecznikowego
sezam albo mak do posypania



jak zrobić:

w małej miseczce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą, dodaj szczyptę cukru, wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut, żeby zaczęły pracować - aż pojawi się pianka na powierzchni.
 W dużej misce drewnianą łyżką wymieszaj  mąkę z żółtkami, cukrem, solą i olejem. Dodaj rozczyn drożdżowy do mąki, wymieszaj drewnianą łyżką, a potem wyłóż na blat wysypany lekko mąką, wyrabiaj ręką przez około 10 minut; jeżeli ciasto jest zbyt kleiste, podsypuj małymi ilościami mąki.
Kiedy ciasto będzie gładkie, przełóż do miski wysmarowanej lekko olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 1/2 - 2 godziny, aż podwoi objętość.
Wyłóż ciasto na blat, uderz pięścią, żeby je odgazować, podziel na trzy równe części.
Uformuj wałeczki o długości około 40 - 44cm, połącz palcami wszystkie trzy na jednym końcu, spleć jak warkocz, ściskając palcami wszystkie trzy na drugim końcu połącz je. Możesz pleść chałkę na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie będziesz mieć problemu z przenoszeniem na blachę.
Uformowaną gotową chałkę przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 30-45 minut, żeby wyrosła ponownie.
Piekarnik rozgrzej do 180'C. Wierzch chałki posmaruj zostawionym białkiem, najlepiej pędzelkiem silikonowym, posyp sezamem albo makiem.
Piecz w 180'C przez 20 - 25 minut, aż będzie złocista na wierzchu. Wystudź przed krojeniem.





niedziela, 8 października 2017

Gazpacho tipico de Cordoba

Salmorejo, czyli kordobańska odmiana gazpacho, to jedna z łatwiejszych i jednocześnie smaczniejszych kremowych zup. Wystarczy pięć - sześć podstawowych składników i doskonała zupa gotowa.
Nie jest to, co prawda, zupa rozgrzewająca....wiem, wiem, jesień szaleje za oknami, ale dopóki świeże i dojrzałe pomidory kuszą na ryneczkach korzystajmy z tych pachnących słońcem, takie najzdrowsze i najlepsze. Kiedy ich zabraknie, z powodzeniem można do gazpacho czy salmorejo użyć pomidorów w puszce.
Jestem fanką jednej i drugiej zupy, gazpacho i salmorejo.
Tradycyjne gazpacho, z ogórkiem i papryką, jest bardzo orzeźwiające i odświeżające, najlepsze latem. Salmorejo chociaż też podawane na zimno, jest bardziej gęste i kremowe i jesienią, kiedy słońce jeszcze lekko przygrzewa, jest świetnym, lekkim ale sycącym daniem, i chociaż zimne, jest otulające i bardzo przyjemne. Do przyrządzenia go wystarczą pomidory, czosnek, oliwa, czerstwy chleb i, składnik niezbędny, ocet sherry czy ocet z czerwonego wina, miksujemy i zupa gotowa.
















składniki:


1kg pomidorów bez skórki
300g czerstwego chleba, najlepiej wiejskiego, połamanego na kawałki
250ml oliwy virgin
sól, pieprz
2 duże ząbki czosnku
ocet sherry, ocet z czerwonego wina - ilość w zależności od upodobań, 1-2 łyżki
2 jajka ugotowane na twardo
szynka serrano, drobno pokrojona

jak zrobić:

do blendera wlej oliwę, 1-2 łyżki octu, wrzuć kawałki chleba, żeby się lekko namoczyły.  Po kilkunastu minutach dodaj pokrojone na grube kawałki obrane ze skórki  pomidory, wsyp sól i pieprz i dodaj grubo pokrojone ząbki czosnku. Pod koniec miksowania dodaj 1 grube pokrojone jajko. Zblenduj na bardzo kremową konsystencję. Wstaw do lodówki, najlepiej na kilka, 2-3 godziny, aż się schłodzi i zgęstnieje. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, możesz lekko rozrzedzić odrobiną lodowatej wody. 
Rozlej zupę do szklanych naczyń albo miseczek, podawaj posypaną posiekanym jajkiem na twardo i kawałkami szynki ( możesz też je podać osobno, w osobnych miseczkach ).




sobota, 7 października 2017

francuska tarta z daktylami na spodzie z mąki kukurydzianej

Nie powinnam jeść słodyczy, nie powinnam ich też robić, żeby nie kusiły. Nie biegam od trzech miesięcy i wykańcza mnie wyjątkowo wredna kontuzja, a niebieganie wyklucza zbędne kalorie. Ale, z drugiej strony, jak już nie mogę ich jeść, to cieszę się pieczeniem ich dla innych. Dzisiaj upiekłam cudowną tartę, kruchą, delikatną, wyjątkową.
Kuchnia francuska jest wyjątkowo wyrafinowana, i taka jest tarta z daktylami.
Kruchy maślany spód z masą daktylową na warstwie z białego serka kremowego smakuje doskonale. Ostatnio zachwyciłam się ponownie mąką kukurydzianą i używam jej do wszystkiego. Lubię jej lekko matowy smak, który świetnie podkreśla smak masła w cieście, i nasyconą żółtą barwę, ciasta dzięki niej wyglądają bardzo apetycznie. Kruchy spód do tarty zrobiłam z dużą ilością mąki kukurydzianej i wyszła świetnie, od teraz nie wyobrażam sobie kruchego spodu bez niej.
Nadzienie daktylowe zrobiłam z masy ze świeżych daktyli, świeże są najlepsze. Można je też zrobić z daktyli suszonych, namoczyć je i rozdrobnić blenderem na papkę.

















składniki:

spód:
na formę 27cm


130g mąki pszennej
130g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
160g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
zimna woda


nadzienie:

250g masy ze świeżych daktyli ( albo kubek suszonych daktyli bez pestek, zalanych letnią wodą tak, żeby je przykryła, na 15 minut )
1/2 kubka czerwonego wina
1/2 łyżeczki cynamonu
duża szczypta mielonych goździków

120g białego serka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 kubka cukru pudru
szczypta soli 

jajko rozbełtane z odrobiną wody, do posmarowania ciasta





jak zrobić:

wymieszaj obie mąki z solą, szybko rozetrzyj palcami z masłem, aż masa będzie przypominała kaszę. Dodaj żółtko a potem odrobinę zimnej wody, zagnieć elastyczne ciasto, uformuj dysk i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij, odetnij 1/3 i tę część włóż z powrotem do lodówki. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wyłożony papierem spód i brzegi formy. Nakłuj w kilkunastu miejscach, włóż do zamrażalnika aż będzie całkowicie twarde. Piecz w 180'C przez 20-25 minut, aż będzie lekko złociste.

Masę daktylową włóż do rondelka, wymieszaj ze wszystkimi składnikami, gotuj na małym ogniu przez chwilę, aż uzyskasz dość gęstą papkę. Jeżeli używasz suszonych daktyli, uprzednio je namocz, a potem gotuj w ten sam sposób, na końcu zblenduj.
Serek kremowy wymieszaj mikserem z resztą składników.

Upieczony i lekko przestudzony spód posmaruj warstwą białego serka, na niej rozprowadź masę daktylową.
1/3 ciasta rozwałkuj na placek, pokrój na 11 - 1 1/2 cm paski, ułóż kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj żółtkiem lekko wymieszanym z odrobiną wody, piecz w 180'C przez około 20 minut, aż kratka będzie złocista.






niedziela, 24 września 2017

kruchy placek ze śliwkami

To chyba najprostsze i najszybsze ciasto z owocami, świetne z jesiennymi śliwkami, ale też jabłkami czy gruszkami, chociaż śliwki są zdecydowanie najlepsze. Zimą mogą to być owoce mrożone, ale teraz, kiedy śliwek jest mnóstwo, warto z nich korzystać.
Ciasto kruche na placek to chwila pracy, nie trzeba go chłodzić, nie musi wyrastać, wystarczy wylepić nim formę, podpiec, ułożyć owoce, posypać kruszonką i upiec, ciasto gotowe.


























składniki:

na blaszkę 22 x 32cm

300g mąki pszennej
150g miękkiego masła
150g cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
szczypta soli
1/4 kubka śmietany kremówki 30%

600 - 700g śliwek
kilka łyżek cukru brązowego
1 łyżeczka kardamonu
płatki migdałów - opcjonalnie


jak zrobić:

mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, dodaj miękkie masło i żółtko, wymieszaj i zagnieć tak, żeby ciasto przypominało grubą kruszonkę. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę, do reszty dodaj śmietanę  zagnieć miękkie elastyczne ciasto, jeżeli będzie za miękkie, dodaj trochę mąki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylep spód ciastem. Nakłuj w kilku miejscach i podpiecz w 180'C przez około 20 minut, aż będzie leciutko złocisty.
W międzyczasie przygotuj śliwki - umyte i odpestkowane podziel na łódki.
Wyłóż owoce na podpieczonym spodzie, posyp cukrem brązowym i kardamonem, odłożoną kruszonką i płatkami migdałów. Piecz w 180'C przez około 40 minut, aż kruszonka będzie złocista.