Chałwa to mój ulubiony słodycz. Smak sezamu przypomina mi czas dzieciństwa, kiedy mieszkałam w Warszawie, a tam przy wejściu do parku czy na cmentarz stały panie sprzedające sezamki, płaskie chrupiące ciasteczka, i bardzo je lubiłam. Dzisiaj chyba by nie zrobiły furory, bo zdrowe to one nie były, sam cukier, ale miłość do sezamu pozostała.
Lubię wszystko co z sezamem, pieczywo czy ciasteczka, też wszystkie produkty wytwarzane z sezamu, czyli tahinę i chałwę. Chałwa kupna jest pyszna, ale tak naprawdę nie wiemy, co zawiera. Zrobiona w domu własnoręcznie jest dietetyczna i zdrowa, w jej składzie są zaledwie dwa składniki, ewentualnie trzy, jeżeli dodamy pistacje czy orzechy. Wystarczy dobry blender, pudełko do przechowywania, 15 minut pracy i chałwa gotowa.
No właśnie, blender, jak widać na zdjęciach, w mojej chałwie są miejsca, gdzie ziarna sezamu pozostały nierozdrobnione, co w żadnej mierze nie pogarsza jej smaku. Moim zamiarem jednak było uzyskanie gładszej masy, niestety, blender odmówił posłuszeństwa, mimo, że starałam się, żeby masa była w miarę wilgotna. Czeka mnie wybór nowego, a to nie lada wyzwanie, używam go bezustannie, musi być mocny, odporny na moje kulinarne przedsięwzięcia.
składniki:
na pudełko chałwy 10cm x 10cm grubości 3cm
400g ziaren sezamu
3-5 łyżek dobrego miodu płynnego
szczypta soli
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
garść pistacji, bez łupinek, grubo posiekanych
jak zrobić:
upraż ziarna sezamu: rozgrzej suchą patelnię, wsyp sezam, podgrzewaj mieszając, aż zacznie ładnie pachnieć; ja dotykam dłonią i sprawdzam, czy wierzchnia warstwa po przemieszaniu jest gorącą. Nie dopuść do zbrązowienia ziaren, sezam będzie gorzki.
Wsyp do blendera (najlepszy jest mocny kielichowy), blenduj, aż stanie się wilgotną w miarę gładką masą, w trakcie blendowania dodaj sól i miód. Jeżeli masa jest za sucha, możesz dodać 1-2 łyżki wody. Spróbuj, dodaj więcej miodu i soli, jeżeli uznasz, że jeszcze czegoś brakuje. Możesz dodać cześć pistacji w trakcie blendowania, ja wysypałam posiekanymi pistacjami spód pudełka, wilgotną masę wyłożyłam w równej warstwie w pudełku, mocno docisnęłam, pistacje wprasowały się w chałwę, to samo zrobiłam na wierzchu. Włożyłam do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie stężeje. Odwróć pudełko, wyłóż chałwę na deskę, pokrój w zgrabne kostki, przełóż je na talerz i deser gotowy.
Chałwę możesz przechowywać w pudełku w lodówce przez dłuższy czas, możesz zrobić podwójną ilość i zamrozić.