sobota, 21 lipca 2018

cobbler ze śliwkami

Sama nie wiem, czy to cobbler czy crumble, z pewnością nie jest to crisp. A jaka jest różnica? Zasadniczo chodzi o warstwę kruszonki na wierzchu. Cobbler pokryty jest grubymi kawałkami kruszonki, crumble drobniejszymi, a crisp posypany jest najdrobniejszymi, mniej gęsto, chrupiącymi, bo często z dodatkiem płatków owsianych. Czy wiecie, że cobbler został opisany po raz pierwszy w 1859 roku, a nazwa pochodzi od wyglądu kruszonki, która dzięki grubym kawałkom ciasta przypomina wyglądem kocie łby brukowanej kamieniami ulicy.
Cobbler to najprostsze i jednocześnie najlepsze letnie ciasto na ciepło. Latem na ciepło? Właśnie tak, bo do ciepłego ciasta idealnie pasują zimne lody, a lato to czas lodów.
Klasyczny cobbler robi się z jabłek albo brzoskwiń, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego, jakie są wasze ulubione owoce, eksperymentujcie.
UWAGA: nie podaję dokładnych ilości składników na warstwę owoców, dodawajcie w zależności od upodobań i owoców, których użyjecie - te bardziej kwaśne trzeba obficiej posypać cukrem.

















składniki:

na duże, owalne albo okrągłe naczynie żaroodporne

warstwa OWOCÓW:
kilkanaście dojrzałych śliwek ( albo innych owoców ), umytych i pokrojonych na szóstki albo ósemki
cukier brązowy
cynamon

KRUSZONKA:
1  kubek mąki pszennej
1/2 kubka mielonych orzechów włoskich albo migdałów
szczypta soli
1 kubek masła - 240g zimnego, pokrojonego w kostkę
1 kubek drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego








jak zrobić:

w naczyniu żaroodpornym ułóż przygotowane owoce, posyp je cukrem i cynamonem. W misce przygotuj kruszonkę, wymieszaj mąkę z solą i cukrem, też cukrem waniliowym, dodaj pokrojone masło, szybko zagnieć kruszonkę. Posyp dużymi kawałkami kruszonki owoce. Piecz w 180' przez około 40 minut, aż wierzch będzie złocisty. Podawaj na ciepło, najlepiej z lodami.




sobota, 14 lipca 2018

krantz cake z czekoladą i najlepsze ciasto drożdżowe

Krantz cake, czyli drożdżową babkę z czekoladą, piekłam już wielokrotnie.Wiedziałam, ze jest doskonała. Dzisiejszy przepis jest trochę podobny do tych poprzednich, jednak samo ciasto drożdżowe robi się tutaj zdecydowanie szybciej i łatwiej, jest bezbłędne.
Sprawdziłam je w tym wypieku i tak się nim zachwyciłam, że tego samego przepisu zamierzam użyć do jagodzianek.



 


















składniki:

na dwie formy 10 x 27cm

ciasto drożdżowe

500g mąki pszennej
15g suchych drożdży
4 jajka
250ml mleka
1/2 łyżeczka soli
70g roztopionego masła


nadzienie czekoladowe

50g cukru pudru
30g kakao dobrej jakości
130g gorzkiej czekolady, roztopionej
120g masła, roztopionego

100g orzechów, najlepiej pekanów do posypania
2 łyżki drobnego cukru do posypania

syrop

160ml wody
260g drobnego cukru








jak zrobić:

ciasto:
do mąki dodaj jajka, lekko zamieszaj widelcem, wsyp drożdże i cukier,wymieszaj. Teraz wlej mleko i łyżeczkę soli, lekko wyrób ciasto, ja to zrobiłam przy pomocy łyżki. Wlej roztopione masło, mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Nie przejmuj się jeżeli ciasto jest jeszcze kleiste, podsypiesz mąką  przed wałkowaniem ciasta.
Zostaw na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia.

nadzienie:
w rondelku roztop wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj, uzyskasz masę o konsystencji pasty.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, jeżeli jest kleiste to oprósz lekko mąką, każdą rozwałkuj na blacie podsypanym dobrze mąką na prostokąt o wymiarach około 25 x 18cm ( jeżeli masz większą formę, to możesz zrobić jedną babkę, wtedy całe ciasto rozwałkuj na prostokąt 38 x 28cm ).
Połowę pasty rozprowadź równo na rozwałkowanym cieście, zostawiając margines 2cm z każdego boku. Posyp z wierzchu połową pekanów i połową cukru. Zwiń ciasto w rulon od dłuższego boku. Ostrym nożem przetnij wzdłuż na całej długości, tyko z jednego końca powinno się łączyć. Teraz przekładaj jedno pasmo nad drugim, żeby jedno owinąć wokół drugiego, załóż ciasto pod spód na końcu gdzie pasma ciasta są wolne. Przełóż delikatnie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Powtórz czynności z drugą porcją ciasta. Przykryj formy ściereczką, zostaw do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na 1 - 1 1/2 godz.  Piecz w 190' przez około 30 min, do suchego patyczka.
 W międzyczasie przygotuj syrop; w rondelku wymieszaj wodę z cukrem, na średnim ogniu podgrzewaj aż woda zawrze, potem zmniejsz ogień i podgrzewaj aż cukier się rozpuści, wtedy zdejmij z ognia. 
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, wierzchy posmaruj syropem, zużyj cały nawet jeśli wydaje się, że jest go za dużo. Zostaw w formie, aż przestygnie, wyjmij do wystygnięcia, wtedy podawaj.




wtorek, 3 lipca 2018

sernik królewski

Aż trudno uwierzyć, że można całe życie spędzić w kraju gdzie sernik króluje, i to niezależnie od pory roku, u nas to niewątpliwie najbardziej ulubione ciasto, i nigdy wcześniej nie upiec, co więcej, nie jeść sernika królewskiego.
Ten dzisiejszy to mój pierwszy, to debiut. A jest tak doskonały, że już jest u mnie numerem 1 i to nie tylko wśród serników, w ogóle, to absolutnie najlepsze ciasto.
Pierwsze koty za płoty, i teraz już wiem, że kawałek ciasta na kruszonkę trzeba zamrozić, wtedy będzie je można zetrzeć na tarce i pokryć warstwę sera równiutko kruszonką. Tę obserwację umieszczę w instrukcjach do wykonania.



 










składniki:

na prostokątną blaszkę o wymiarach 24 x 35cm

kruche ciasto kakaowe:

400g mąki pszennej
300g masła zimnego
szczypta soli
1 kubek cukru drobnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka i 1 całe jajko 
3 łyżki dobrego kakao

masa serowa:

750g pełnotłustego sera śmietankowego
6 jajek, osobno żółtka i białka
1 budyń waniliowy
1 kubek cukru drobnego
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
200g masła, roztopionego




jak zrobić

kruszonka:

wymieszaj suche składniki, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, rozetrzyj palcami na grubą kruszonkę. Dodaj żółtka i jajko, szybko wyrób zwarte ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

masa serowa:

białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstaw. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę. Powoli wlej do niej roztopione masło, przestudzone, cały czas ucierając. Dodaj budyń i ekstrakt waniliowy, a potem porcjami ser. Bardzo dobrze utrzyj mikserem na kremową masę. Na końcu delikatnie wmieszaj w masę łyżką pianę z białek.

Wyjmij kruche ciasto z lodówki, podziel na dwie równe części, jedną włóż do zamrażarki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę kruchego ciasta pokrój w plasterki, wyłóż nimi spód blaszki, a potem dokładnie wylep palcami na jednolitą warstwę. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Na spodzie wyłóż masę serową, a na wierzchu rozsyp starte na tarce o grubych oczkach, albo rozkruszone, ciasto kakaowe. Piecz w 180'C przez około 55-60 minut, aż sernik będzie złocisty, a środek się lekko podniesie. 
Pamiętaj, sernika nie sprawdzasz patyczkiem!




niedziela, 1 lipca 2018

ciasto ucierane z agrestem z kruszonką

W Darłówku jest kawiarnia AniAni, tak się nazywa, i to jest kawiarnia Pani Ani. Wszystko, mam wrażenie, jest w niej takie, jakie ona sobie jeszcze jako dziewczynka wymarzyła, białe fotele, różowo pastelowy wystrój, trochę jak powiększony dom dla lalek, na parapetach książeczki dla dzieci i takie bardziej dla dorosłych. Mebelki w ogródku z widokiem na morze i domek do zabawy dla dzieci, uwielbiają tę kawiarnię i dorośli i dzieci. I pełno w niej słodkości, serniki, tarty, desery, lody, kolorowa Pavlova, jest też ciasto prosto z pieca, ja trafiłam na bajeczne ucierane z rabarbarem.
Przyznam szczerze, że akurat ucierane to dla mnie zagadka, dla mnie, wielbicielki wypieków! To u Pani Ani zrobiło na mnie takie wrażenie, że szybko je upiekłam, zaraz po powrocie.
Ucierane jest szybciutkie i bardzo łatwe, a najlepsze do niego to rabarbar, agrest i truskawki, albo wszystkie te owoce razem.

























składniki:

na blaszkę 20x30cm

200g miękkiego masła
4 jajka o temperaturze pokojowej
200g drobnego cukru
szczypta soli
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
500g agrestu, umytego i oczyszcznego
5 łyżek brązowego cukru

kruszonka:

160g mąki 
120g bardzo zimnego masła
80g cukru pudru









jak zrobić:
zacznij od owoców; agrest rozrzuć na blaszce, posyp cukrem i piecz w piekarniku w 200' przez około 15-20 minut, aż puści sok, sok odcedź.

Mąkę pszenną wymieszaj w misce z mąką ziemniaczaną, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na białą puszystą masę, dodawaj jajka po jednym, ciągle ucierając. Dodaj suche składniki i szybko wymieszaj, szpatułką albo łyżką. 
Składniki na kruszonkę połącz i rozetrzyj palcami na grubą kruszonkę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż do blaszki, na wierzchu ułóż owoce, bez soku. Posyp kruszonką, piecz w 180'C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.