Krantz cake, czyli drożdżową babkę z czekoladą, piekłam już wielokrotnie.Wiedziałam, ze jest doskonała. Dzisiejszy przepis jest trochę podobny do tych poprzednich, jednak samo ciasto drożdżowe robi się tutaj zdecydowanie szybciej i łatwiej, jest bezbłędne.
Sprawdziłam je w tym wypieku i tak się nim zachwyciłam, że tego samego przepisu zamierzam użyć do jagodzianek.
składniki:
na dwie formy 10 x 27cm
ciasto drożdżowe
500g mąki pszennej
15g suchych drożdży
4 jajka
250ml mleka
1/2 łyżeczka soli
70g roztopionego masła
nadzienie czekoladowe
50g cukru pudru
30g kakao dobrej jakości
130g gorzkiej czekolady, roztopionej
120g masła, roztopionego
100g orzechów, najlepiej pekanów do posypania
2 łyżki drobnego cukru do posypania
syrop
160ml wody
260g drobnego cukru
jak zrobić:
ciasto:
do mąki dodaj jajka, lekko zamieszaj widelcem, wsyp drożdże i cukier,wymieszaj. Teraz wlej mleko i łyżeczkę soli, lekko wyrób ciasto, ja to zrobiłam przy pomocy łyżki. Wlej roztopione masło, mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Nie przejmuj się jeżeli ciasto jest jeszcze kleiste, podsypiesz mąką przed wałkowaniem ciasta.
Zostaw na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia.
nadzienie:
w rondelku roztop wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj, uzyskasz masę o konsystencji pasty.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, jeżeli jest kleiste to oprósz lekko mąką, każdą rozwałkuj na blacie podsypanym dobrze mąką na prostokąt o wymiarach około 25 x 18cm ( jeżeli masz większą formę, to możesz zrobić jedną babkę, wtedy całe ciasto rozwałkuj na prostokąt 38 x 28cm ).
Połowę pasty rozprowadź równo na rozwałkowanym cieście, zostawiając margines 2cm z każdego boku. Posyp z wierzchu połową pekanów i połową cukru. Zwiń ciasto w rulon od dłuższego boku. Ostrym nożem przetnij wzdłuż na całej długości, tyko z jednego końca powinno się łączyć. Teraz przekładaj jedno pasmo nad drugim, żeby jedno owinąć wokół drugiego, załóż ciasto pod spód na końcu gdzie pasma ciasta są wolne. Przełóż delikatnie do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Powtórz czynności z drugą porcją ciasta. Przykryj formy ściereczką, zostaw do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na 1 - 1 1/2 godz. Piecz w 190' przez około 30 min, do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotuj syrop; w rondelku wymieszaj wodę z cukrem, na średnim ogniu podgrzewaj aż woda zawrze, potem zmniejsz ogień i podgrzewaj aż cukier się rozpuści, wtedy zdejmij z ognia.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, wierzchy posmaruj syropem, zużyj cały nawet jeśli wydaje się, że jest go za dużo. Zostaw w formie, aż przestygnie, wyjmij do wystygnięcia, wtedy podawaj.