Jabłka zaczynają królować na targach i ryneczkach. Szarlotka, sernik, makowiec i piernik to klasyczne polskie ciasta, którym nikt się nie oprze. Lubię wypieki ciekawe, niespotykane, mają bardzo wielu wielbicieli i amatorów na różnego rodzaju eventach. Jednak, kiedy obok nich pojawi się świeży sernik, czy pachnąca cynamonem szarlotka, te zawsze znikają w pierwszej kolejności.
Ostatnie dni spędziłam między pracą, zajęciami ze studentami a kuchnią, a właściwie głównie piekarnikiem.
Kiedy udało mi się wyrwać na parę dni nad morze, myślałam, że bardzo chcę odpocząć od pieczenia. A co zrobiłam po intensywnym treningu biegowym pierwszego dnia ( nareszcie trening! ) ? Sięgnęłam po książkę, którą tak na wszelki wypadek zabrałam z sobą; Deb Perelman już nie po raz pierwszy mnie zainspirowała. U niej właśnie znalazłam doskonały przepis na szarlotkę, który natychmiast po powrocie upiekę i który z pewnością pojawi się na sobotnim Zielonym Targu.
Składniki:
spód:
315g mąki pszennej
1 duża łyżka cukru
1 łyżeczka soli
225g zimnego masła - zimnego - to bardzo ważne!
120ml lodowatej wody
nadzienie z jabłek:
około 2kg - 12-13 sztuk - jabłek
1 duża łyżka soku z cytryny
250g cukru
30g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
kruszonka:
150g cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
165g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
115g masła roztopionego
Jak zrobić:
spód:
1. Wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać masło pokrojone w kostki, czubkami palców połączyć z mąką, aż będzie przypominało kaszkę. Dodać odrobinę wody i szybko wyrobić; masło nie może się rozgrzać. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
2. Wyłożyć papierem albo natłuścić formę 23 - 24cm. Rozwałkować ciasto i wyłożyć formę, brzegi powinny zostać z dużym marginesem, nawet zwisać poza formą. W trakcie przygotowywania nadzienia wstawić spód do lodówki.
kruszonka:
1. Wymieszać suche składniki. Dodać masło i uformować grube kawałki kruszonki. Odstawić.
nadzienie:
1. Jabłka obrać i pokroić na łódki, a potem w każdą w poprzek na małe kawałki.To ważne, bo jabłka powinny wypełnić spód bardzo dokładnie. Skropić je cytryną i dodać przyprawy. Wymieszać delikatnie tak, żeby owoce dokładnie pokryły się przyprawami i cukrem.
całość:
1. Jabłka ułożyć równo na spodzie.
2. Piekarnik nagrzać do 180 - 190'C. Całość, bez kruszonki, piec przez 30 minut.
3. Wyjąć, wierzch posypać kruszonką i piec dalej, przez jeszcze godzinę.
4. Po upieczeniu ostrym nożem obciąć nadmiar brzegów ciasta. Najlepsze jest następnego dnia.
5. Posypać cukrem pudrem.
To oryginalny Deb Perelman przepis. Zamierzam go wypróbować w najbliższych dniach. Myślę jednak, że zamienię mąkę pszenną na kukurydzianą. Podzielę się doświadczeniami.