środa, 18 lipca 2012

18 lipca 2012

Kurki


Kurek nie muszę zachwalać. Te grzyby lubią wszyscy bez wyjątku. Nie dość, że mają piękny kształt, kolor, są po prostu śliczne, to nadają wspaniały smak każdej potrawie, do której ich użyjemy. Tarty, tarteletki, pasta w każdej formie, czy też zwykła jajecznica czy omlet, wszystko to z kurkami to dania specjalne.






Uważam jednak, że tarta z kurkami i kozim serem nie ma sobie równych. Świeże kurki, twardawy ser kozi, koniecznie świeża natka pietruszki, też trzeba się nią cieszyć latem, bo nigdy później nie jest tak pachnąca i jędrna, kremówka i jajka, pół godziny pracy i rewelacyjna tarta gotowa.


Tarta z kurkami i kozim serem


Przepis na spód tarty


W czasie, kiedy spód tarty piecze się w piekarniku, zajmiemy się kurkami.


Kurki:
około 0.5 kg kurek
1 duża cebula
olej do smażenia kurek
2 - 3 łyżki masła
pęczek świeżej natki pietruszki
sól, pieprz 


Kurki trzeba bardzo dobrze opłukać i usunąć resztki podłoża, na którym którym rosły. Trzeba to jednak zrobić dość szybko, żeby nie były zbytnio opite wodą. Kurki powinny być osuszone zanim zaczniemy je smażyć. Jeżeli są drobne, można je wrzucić na patelnię w całości, większe trzeba pokroić na połówki, albo jeszcze drobniej.
Na patelni z odrobiną oleju do smażenia, leciutko zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy już będzie gotowa, wrzuć kurki i na średnio dużym ogniu doprowadź do tego, żeby oddały wodę i odparowały. Teraz zmniejsz ogień i przez parę minut je podduś. Dodaj masło. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.










Nadzienie do tarty:
smażone kurki
twardy albo pół - twardy ser kozi


Masa jajeczno - śmietanowa:
1 jajko
3 żółtka
250 ml śmietany 30% (kremówki)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zanim wyłożysz nadzienie na spód tarty, spód musi być idealnie wystudzony. 
Na wystudzony spód wyłóż kurki, na nich ułóż plasterki sera koziego - ilość zależy od tego, jak bardzo lubisz ser kozi, a wszystko zalej masą jajeczno - śmietanową. Masę przygotowujemy mieszając wszystkie składniki dokładnie i doprawiając na końcu solą, pieprzem i gałką muszkatolową.














Teraz czas już wstawić tartę do rozgrzanego do 180'C piekarnika. Pieczenie trwa 15 - 20 minut, aż do czasu kiedy masa jajeczna się zetnie.





Tarta jest doskonała z sałatą z dressingiem vinegrette i kieliszkiem dobrze schłodzonego różowego wina.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz