sobota, 21 lipca 2012

21 lipca 2012

Crespelle di maiale


czyli   naleśniki z mieloną wieprzowiną i parmezanem


Lato w pełnym rozkwicie, a lato kojarzy mi się, jak żadna inna pora roku, z kuchnią włoską. Kuchnia włoska to moja ulubiona kuchnia. Nie tylko moja. Jest lubiana nie tylko w Polsce, ale chyba na całym świecie. Nawet w Londynie najpopularniejszym daniem w porze lunchu jest pizza czy panini. Makaron czyli popularną pasta, kto nie umie tego ugotować, ale kto umie zrobić prawdziwą włoską pizzę na cienkim spodzie? Nie jest to takie łatwe, chyba, że się ma doskonały przepis. A kto słyszał o crespelle di maiale? Każdy wie, jak zrobić naleśniki, czyli każdy da radę zrobić to włoskie danie. Jest doskonałe, bardzo letnie i bardzo włoskie. A przepis podaje Gino D'Acampo, rodowity Włoch.

Naleśniki z mieloną wieprzowiną i parmezanem








Ciasto:


125 g mąki
1 jajko
300 ml mleka
szczypta soli

Nadzienie:


kilka łyżek oliwy
2 cebule, drobno posiekane
150 g małych pieczarek, drobno posiekanych
350 g mielonej wieprzowiny
4 liście świeżej szałwii, drobno posiekane
1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
sól, pieprz do przyprawienia nadzienia


Dekoracja:


4 duże pomidory, pokrojone w plasterki
świeżo utarty parmezan
coś zielonego do udekorowania talerza, sałata, bazylia, rukola


Ciasto:


Wsyp mąkę do miski, zrób w niej dołek, wbij jajko, dodaj sól i ubijając trzepaczką albo mikserem wlewaj stopniowo mleko. Ubijaj, aż uzyskasz jednolite ciasto. Teraz odstaw ciasto na około 20 minut i zabierz się za nadzienie. Po tym czasie usmaż naleśniki. Podgrzej olej na patelni i na bardzo dobrze rozgrzany olej wylej tylko taką ilość ciasta, żeby cieniutko pokryło spód patelni. Smaż przez minutę, aż się lekko przyrumieni i przewróć na drugą stronę. Tę stronę smaż przez pół minuty. Usmaż resztę naleśników, wykładając je kolejno na talerz. 
















Nadzienie:


W czasie, kiedy ciasto naleśnikowe dojrzewa zacznij przygotowywać mięso. Na oleju usmaż cebule pokrojone w kostkę przez około 3 minuty, aż zmiękną ale się nie przyrumienią. Teraz dodaj pieczarki i smaż bardzo krótko, aż oddadzą wodę. Pamiętaj o mieszaniu. Dodaj wieprzowinę, szałwię i pomidory pokrojone na drobne części. Smaż przez około 20 minut, redukując nadmiar wody. Przy pomocy widelca rozdrabniaj mięso w trakcie smażenia. Przypraw solą i pieprzem i odstaw, aby wystygło.




   

Teraz już czas na nadziewanie naleśników.
Rozłóż naleśniki na płaskiej powierzchni i nałóż nadzienie mięsne na środek każdego z nich. Zwiń naleśniki w rulonik i przełóż do naczynia żaroodpornego, układając je ciasno jeden obok drugiego. Na wierzchu naleśników ułóż plasterki pomidorów. Posyp parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekaj przez około 15 minut, czasami trochę dłużej, aż będą chrupiące. Udekoruj bazylią albo rukolą.










Naleśniki są najlepsze z sałatą z zielonymi ogórkami, papryką, cebulą, rzodkiewkami i cebulą, można do niej dodać ogórki małosolne i pomidorki koktajlowe. Do tego wszystkiego przygotujcie dressing z oliwy, czosnku i octu balsamicznego. A do całego dania koniecznie podajcie wytrawne czerwone wino.


Crespelle mogą być przygotowane na 24 godziny przed podaniem, a więc danie jest świetnym pomysłem na wieczór z gośćmi na kolacji. Zamiast wieprzowiny można użyć mielonej wołowiny albo kurczaka.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz