środa, 16 stycznia 2013

szarlotka z miodem zaginana

Nowy rok, nowe pomysły, a mój dom pogrąża się w chaosie nieporządku.Nie myślę tu o abstrakcyjnym nieładzie, ale takim zwykłym, domowym.
Z nowym rokiem lubię poczuć powiew czystości i ładu, żeby nowe myśli i działania rozwijały się bez ograniczeń, żeby ładować się dobrą energią, która nie ma szans zrodzić się w tych warunkach.
Mój umysł i zmysły potrzebują czystości i harmonii wokół, żeby złapać dobry rytm i nowe prądy.
Ciągły brak czasu, i chyba trochę już zimowe zmęczenie, skutkują tym, że nic nie robię, żeby to zmienić, a odczuwam coraz większy dyskomfort.
Właśnie podjęłam postanowienie, muszę zakasać rękawy, usunąć masę zbędnych rzeczy i zaprowadzić sterylny porządek i perfekcyjny ład w moim świecie. Mój świat to w dużej mierze szafy z ubraniami, pełne po brzegi cudnych ubrań, z których nie korzystam, bo o nich nie pamiętam; trudno je dojrzeć kiedy kłębią się upchane bez pomysłu.
Klamka zapadła, daję sobie czas do końca stycznia.
Szkoda, że nie jestem z natury tak perfekcyjna jak Perfekcyjna Pani Domu, ona z pewnością nie ma takich problemów.

Moje gotowanie już odzwierciedla ten kierunek; im prościej i łatwiej, a jednocześnie zdrowo i z pomysłem, tym lepiej. Tak zrodził się przepis na najprostszą na świecie szarlotkę. Powstał też trochę w wyniku potrzeby; goście pod drzwiami, a w domu bloggera nie ma niczego do kawy? Zaraz będzie, szybka szarlotka.




SZARLOTKA SZYBKA I PYSZNA

Składniki:

ciasto:

1 i 1/2 kubka mąki pszennej
1/2 kubka cukru - jeżeli ktoś lubi słodsze ciasto, trzeba użyć więcej cukru, około 3/4 kubka
1/2 (100g) kostki masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
1/3 kubka śmietany kremówki, czyli 30%
1 całe jajko, 1 żółtko
cukier waniliowy
szczypta soli


jabłka:

4 duże jabłka, obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki
1/3 kubka brązowego cukru
2 - 3 łyżeczki mielonego cynamonu
2 - łyżki miodu płynnego






Jak zrobiłam:

1.   Mąkę wymieszałam z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodałam pokrojone zimne masło, jajka i posiekałam całość nożem. Wlałam śmietanę i szybko zagniotłam ciasto; nie powinno się go wyrabiać, a tylko szybko połączyć składniki. Uformowałam kulę i zawinięte w folię włożyłam na 10 minut do lodówki. Lepiej jest je trzymać w lodówce dłużej, ale ja nie miałam na to czasu. Po upieczeniu i tak okazało się świetne.

2.   Wyjęłam ciasto z lodówki i rozwałkowałam je na placek o średnicy o około 5cm większej niż średnica formy do pieczenia. Wyłożyłam formę, zostawiając margines ciasta. Nakłułam spód w kilku miejscach. 

3.   Na spodzie ułożyłam jabłka, układając kawałki ciasno, jeden zachodzący na drugi. Jabłka posypałam cukrem i cynamonem. Wystający brzeg ciasta zagięłam do środka, przykrywając częściowo jabłka. Na końcu polałam jabłka płynnym miodem.




  

4.   Piekarnik nagrzałam do 180'C i wstawiłam szarlotkę. Piekłam przez około 40 minut, aż zaczęła brązowieć z wierzchu.






Szarlotka jest najlepsza z lodami waniliowymi. Jeżeli chcemy ograniczyć kalorie, można zjeść z jogurtem, albo bez dodatków. 
To moje ulubione ciasto kiedy mam ochotę na coś lekkiego do kawy. Można ją posypać cukrem pudrem, wtedy będzie zdecydowanie słodsza.









  


9 komentarzy:

  1. Ślina cieknie!!!!
    Endomondo przetestowane?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem nie warto być taką Perfekcyjną i lepiej robić szybkie, pyszne szarlotki! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak zmieniałam. Teraz na zdjęciu jestem ja i dlatego takie ciemne :p

      Usuń
  3. Pięknie wygląda, a zapach przez monitor przechodzi:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Biegnę po jabłka. Raczej ślizgam się;)

    OdpowiedzUsuń
  5. szarlotka, moje ulubione ciasto :) pachnie domem! przypomina mi od razu moją mamę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie się ta szarlotka prezentuje!

    OdpowiedzUsuń