poniedziałek, 28 stycznia 2013

KUGEL, CZYLI BABKA Z BATATÓW, PASTERNAKU I MARCHEWKI

Pasternak, bataty, i jeszcze parę, te warzywa intrygują mnie od dawna.
Nadszedł ich czas. Kupiłam słodkie ziemniaki i zaczęłam myśleć, co by z nich ugotować. Wiem, kolejność trochę nie ta. Ale to jeszcze nie koniec. Na jarmarku zdrowej żywności znalazłam pasternak z ekologicznej uprawy, za grosze. Oczywiście, kupiłam. A pomysłu jak nie miałam, tak nie miałam.
Od niechcenia sięgnęłam po 'Kuchnię żydowską', którą bardzo lubię, wertuję i trafiam na kugel z pasternaku, batatów i marchwi. Nie mogłam uwierzyć w swoje szczęście. Wszystko w jednym, do tego kugel z opisu i mało wyraźnego zdjęcia wyglądał bardzo dobrze.
Klasyczny kugel, zwany babką ziemniaczaną, robi się z ziemniaków z cebulą. Można dodać do niego mięso, na przykład żeberka, wtedy, jako danie główne, jest ciężki i konkretny.
Mój dzisiejszy kugel to wersja wegetariańska, lekka i aromatyczna. Może stanowić samodzielne lekkie danie i jest doskonałą, dietetyczną przekąską.




Oto jeden z bohaterów, pasternak. Wygląda jak duża, dorodna pietruszka.


KUGEL, CZYLI BABKA Z BATATÓW, PASTERNAKU I MARCHEWKI






Składniki:

zrobiłam swój kugel z połowy składników, dlatego jest niski; ilości podane poniżej, to pełna objętość

4 łyżki masła
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 bataty, starte na tarce o grubych oczkach
2 marchewki, starte jak bataty
2 duże pasternaki, starte jak bataty
1 jabłko, obrane, starte na grubych oczkach
sól, pieprz
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
55g brązowego cukru
4 łyżki miodu
2 jajka, roztrzepane
55g mąki (najlepiej macowej, ja użyłam pszennej)
2 łyżki oleju słonecznikowego





Jak zrobiłam:

1.   Na bardzo dużej patelni rozgrzałam masło, dodałam cebulę i smażyłam przez około 3 minuty, aż była miękka.  Wrzuciłam starte warzywa i smażyłam ciągle mieszając, aż zaczęły mięknąć. Pod koniec dodałam starte jabłko. Zdjęłam z ognia, żeby przestygły.

2.   Dodałam przyprawy, wymieszałam. Potem jajko i mąkę i jeszcze raz wymieszałam bardzo dokładnie.

3.   Piekarnik rozgrzałam do 190'C. Naczynie do pieczenia wysmarowałam olejem słonecznikowym i wstawiłam do piekarnika. Kiedy olej był bardzo dobrze rozgrzany, zaczynał bulgotać, przełożyłam do naczynia  masę warzywną. Bardzo dokładnie wygładziłam; wtedy lepiej się przypiecze z wierzchu. 







4.   Naczynie wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 30 minut pod przykryciem z folii. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez dobre 20 minut, aż wierzch lekko się zrumienił.






Kugel jest gotowy. Trzeba odczekać parę minut, aż lekko stężeje. Najlepszy jest na gorąco, ale zimny, następnego dnie, też jest bardzo dobry.
Jedną porcję posypałam szczypiorkiem. Smakował bardzo świeżo i wiosennie. Drugą spróbowałam z jogurtem greckim i też był bardzo dobry.




Następny przyprawię mniejszą ilością cukru i miodu, chociaż i tak było ich mało; wolę smaki bardziej wytrawne. Dodam za to więcej przypraw pikantnych.
Ale tak, czy inaczej przyprawiony, zdecydowanie wchodzi do mojego codziennego menu ponieważ jest lekki, pożywny i odżywczy, a do tego doskonały w smaku i konsystencji.


  


3 komentarze:

  1. Bataty podbiły moje serce niedawno, pasternak po raz pierwszy jadłam kilka miesięcy temu. Ciekawy smak. Myślę, że wybrałaś doskonały przepis.
    Lubie kuchnie żydowską. BArdzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje Twoja babka. Batatów nigdy nie jadlam, pasternaku/a też nie :(

    OdpowiedzUsuń