Kolor niepowtarzalny, również między poszczególnymi owocami bardzo się różni, kształt idealny no i owoc wyjatkowo fotogeniczny To, co ich wnętrze kryje to prawdziwa niespodzianka.
Bardzo lubię figi, to moje ulubione owoce, a dzisiejsze ciasto w które je zapakowałam doskonale pasuje do ich smaku i konsystencji.
Przepis pochodzi z książki Deb Perelman, amerykańskiej kultowej blogerki.
Składniki:
ciasto:
315g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
225g zimnego masła
120ml zimnej wody
nadzienie:
kilka, 5-6 fig
65g brązowego cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczka cynamonu
kawałek świeżego imbiru, startego na drobnych oczkach
odrobina gałki muszkatołowej
1 łyżka zimnego masła
1 rozbełtane jajko do posmarowania
Jak zrobiłam:
ciasto:
1. Wymieszałam mąkę, cukier i sól. Dodałam masło pokrojone w kawałeczki. Palcami łączyłam, aż przypominało w konsystencji ziarnka groszku.
2. Dodałam trochę wody - nie całą, trzeba to robić z wyczuciem - i szybko wyrobiłam ciasto.
3. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
Całość:
1. Figi podzieliłam na 6 - 8 łódeczek.
2. Pozostałe składniki nadzienia, za wyjątkiem masła i jajka, wymieszałam.
3. Ciasto rozwałkowałam na duży prostokąt takiej wielkości, żeby móc go podzielić na 9 kwadratów.
4. Po środku każdego kwadratu ułożyłam figi, posypałam je cukrem z przyprawami, a na wierzchu położyłam po kawałku masła.
5. Narożniki kwadratów zebrałam palcami po środku i przykryłam owoce ciastem zlepiając brzegi wszystkich 4 trójkątów.
6. Wierzch każdego ciastka posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i figi w cieście piekłam przez około 40 minut.
Lekkie, trochę kruche i trochę francuskie, rozwarstwiające się ciasto. Doskonale pasuje do fig, których smak bardzo zyskuje dzięki przyprawom. Całość to świetny deser na jesień, który można urozmaicić lodami albo sosem z bourbonem.
sos z bourbonem:
55g masła
95g cukru pudru
1 łyżka bourbona (albo koniaku)
Masło utarłam z cukrem i dodałam alkohol.
Nigdy nie jadłam fig, ale chciałabym spróbować! I to bardzo :)
OdpowiedzUsuńSpadłaś mi z nieba z tym przepisem! Ekstra!
OdpowiedzUsuń