poniedziałek, 16 września 2013

tarta na spodzie z kaszy manny z gruszkami na czekoladzie

Trochę znudziły mi się tradycyjne tarty na kruchych spodach. Eksperymentuję w kuchni i wymyślam zastosowanie kasz w ciastach. Niestety, wiąże się to z dużymi stratami. Niektóre pomysły są zdecydowanie średnio trafione i trudno mi znaleźć chętnego na zjedzenie tych wypieków. Myślę sobie jednak, że artysta musi się liczyć z takimi stratami, prawdziwa sztuka kosztuje.

Dzisiaj w ramach moich nowych pomysłów tarta, ale na spodzie o zupełnie innej jakości. Kasza manna powoduje, że ciasto jest chrupiąco żujące, a jednocześnie maślano kruche.





Składniki:

spód:

150g kaszy manny
165g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
200g masła, zimnego, pokrojonego w kostki
120g kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
1 duża łyżka soku z cytryny
odrobina lodowatej wody


gruszki:

3 gruszki, obrane i pokrojone na ćwiartki; ja miałam za mało gruszek, podzieliłam na ósemki
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki cukru pudru

Gruszki włożyłam do miseczki razem ze wszystkimi składnikami i odstawiłam na bok.




nadzienie czekoladowe:

70g cukru
2 łyżki kakao
80g mielonych orzechów włoskich
90g masła
70g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki






Jak zrobiłam:


spód:

1.   Mąkę, kaszę, cukier i sól połączyłam. Dodałam masło i ręką połączyłam z mąką, aż uzyskało konsystencję kaszy. 

2.   Śmietanę wymieszałam z cytryną i wodą, wlałam do ciasta i rozprowadziłam. Szybko wyrobiłam ciasto. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 40 minut, a najlepiej byłoby trzymać je w lodówce przez godzinę albo nawet dłużej.

3.   W rondelku rozpuściłam masło, wrzuciłam czekoladę i cały czas mieszając rozpuściłam. Dodałam orzechy i wymieszałam całość na pastę orzechową.





całość:

1.   Ciasto rozwałkowałam na placek, brzegi zawinęłam lekko do środka. Tak przygotowane ciasto powinno mieć średnicę około 24 - 25cm, nie większą. 

2.    Na wierzchu rozsmarowałam pastę czekoladową, a na niej ułożyłam gruszki. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i piekłam przez około 35 - 40 minut, aż brzegi ciasta były złociste. 





Tarta musi być zupełnie zimna zanim zacznie się ją kroić. Doskonała jest do niej śmietana kremówka, jeżeli można sobie pozwolić na nieliczenia kalorii oczywiście.



5 komentarzy: