Dzisiaj w ramach moich nowych pomysłów tarta, ale na spodzie o zupełnie innej jakości. Kasza manna powoduje, że ciasto jest chrupiąco żujące, a jednocześnie maślano kruche.
Składniki:
spód:
150g kaszy manny
165g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
200g masła, zimnego, pokrojonego w kostki
120g kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
1 duża łyżka soku z cytryny
odrobina lodowatej wody
gruszki:
3 gruszki, obrane i pokrojone na ćwiartki; ja miałam za mało gruszek, podzieliłam na ósemki
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki cukru pudru
Gruszki włożyłam do miseczki razem ze wszystkimi składnikami i odstawiłam na bok.
nadzienie czekoladowe:
70g cukru
2 łyżki kakao
80g mielonych orzechów włoskich
90g masła
70g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
Jak zrobiłam:
spód:
1. Mąkę, kaszę, cukier i sól połączyłam. Dodałam masło i ręką połączyłam z mąką, aż uzyskało konsystencję kaszy.
2. Śmietanę wymieszałam z cytryną i wodą, wlałam do ciasta i rozprowadziłam. Szybko wyrobiłam ciasto. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 40 minut, a najlepiej byłoby trzymać je w lodówce przez godzinę albo nawet dłużej.
3. W rondelku rozpuściłam masło, wrzuciłam czekoladę i cały czas mieszając rozpuściłam. Dodałam orzechy i wymieszałam całość na pastę orzechową.
całość:
1. Ciasto rozwałkowałam na placek, brzegi zawinęłam lekko do środka. Tak przygotowane ciasto powinno mieć średnicę około 24 - 25cm, nie większą.
2. Na wierzchu rozsmarowałam pastę czekoladową, a na niej ułożyłam gruszki. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i piekłam przez około 35 - 40 minut, aż brzegi ciasta były złociste.
Tarta musi być zupełnie zimna zanim zacznie się ją kroić. Doskonała jest do niej śmietana kremówka, jeżeli można sobie pozwolić na nieliczenia kalorii oczywiście.
Bardzo ciekawy pomysł :>
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
Usuńtarta z manny, genialny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDzięki Magda! Manna u nas zdecydowanie niedoceniona!
Usuńfajny pomysł na ciasto:) gruszka z czekolada to bardzo fajne połączenie:)
OdpowiedzUsuń