poniedziałek, 30 września 2013

szarlotka bardzo pełna jabłek

Nadszedł czas szarlotek.
Jabłka zaczynają królować na targach i ryneczkach. Szarlotka, sernik, makowiec i piernik to klasyczne polskie ciasta, którym nikt się nie oprze. Lubię wypieki ciekawe, niespotykane, mają bardzo wielu wielbicieli i amatorów na różnego rodzaju eventach. Jednak, kiedy obok nich pojawi się świeży sernik, czy pachnąca cynamonem szarlotka, te zawsze znikają w pierwszej kolejności.

Ostatnie dni spędziłam między pracą, zajęciami ze studentami a kuchnią, a właściwie głównie piekarnikiem.
Kiedy udało mi się wyrwać na parę dni nad morze, myślałam, że bardzo chcę odpocząć od pieczenia. A co zrobiłam po intensywnym  treningu biegowym pierwszego dnia ( nareszcie trening! ) ? Sięgnęłam po książkę, którą tak na wszelki wypadek zabrałam z sobą; Deb Perelman już nie po raz pierwszy mnie zainspirowała. U niej właśnie znalazłam doskonały przepis na szarlotkę, który natychmiast po powrocie upiekę i który z pewnością pojawi się na sobotnim Zielonym Targu.





Składniki:

spód:

315g mąki pszennej
1 duża łyżka cukru
1 łyżeczka soli
225g zimnego masła - zimnego - to bardzo ważne!
120ml lodowatej wody

nadzienie z jabłek:

około 2kg - 12-13 sztuk - jabłek
1 duża łyżka soku z cytryny
250g cukru
30g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 

kruszonka:

150g cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
165g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
115g masła roztopionego


  

Jak zrobić:

spód:

1.   Wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać masło pokrojone w kostki, czubkami palców połączyć z mąką, aż będzie przypominało kaszkę. Dodać odrobinę wody i szybko wyrobić; masło nie może się rozgrzać. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.

2.    Wyłożyć papierem albo natłuścić formę 23 - 24cm. Rozwałkować ciasto i wyłożyć formę, brzegi powinny zostać z dużym marginesem, nawet zwisać poza formą. W trakcie przygotowywania nadzienia wstawić spód do lodówki.

kruszonka:

1.    Wymieszać suche składniki. Dodać masło i uformować grube kawałki kruszonki. Odstawić.

nadzienie:

1.   Jabłka obrać i pokroić na łódki, a potem w każdą w poprzek na małe kawałki.To ważne, bo jabłka powinny wypełnić spód bardzo dokładnie. Skropić je cytryną i dodać przyprawy. Wymieszać delikatnie tak, żeby owoce dokładnie pokryły się przyprawami i cukrem.

całość:

1.   Jabłka ułożyć równo na spodzie. 

2.   Piekarnik nagrzać do 180 - 190'C. Całość, bez kruszonki, piec przez 30 minut.

3.   Wyjąć, wierzch posypać kruszonką i piec dalej, przez jeszcze godzinę.

4.   Po upieczeniu ostrym nożem obciąć nadmiar brzegów ciasta. Najlepsze jest następnego dnia.

5.   Posypać cukrem pudrem.




To oryginalny Deb Perelman przepis. Zamierzam go wypróbować w najbliższych dniach. Myślę jednak, że zamienię mąkę pszenną na kukurydzianą. Podzielę się doświadczeniami.





3 komentarze:

  1. Właśnie piekę szarlotkę i też jest pełna jabłek :) Twoja bardzo zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka jest najlepsza! Same jabłka i cieniutkie ciasto. Mmmmm :)

    OdpowiedzUsuń