I pomyśleć, że ja nie miałam sumienia zerwać kilku fiołków na potrzebę zdjęć mazurka fiołkowego.
Mazurek fiołkowy bazuje na konfiturze fiołkowej, którą kupiłam jakiś czas temu w sklepie z żywnością organiczną.
Składniki:
spód:
200g mąki pszennej
140g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
80g cukru pudru
nadzienie:
150g białej czekolady
konfitura z fiołków
5 dużych łyżek śmietany kremówki
3 łyżeczki świeżego koncentratu z buraków, czystego, bez przepraw
fiołki z konfitury do ozdobienia wierzchu mazurka
Jak zrobiłam:
spód:
1. Mąkę i cukier roztarłam z masłem, dodałam żółtko, zagniotłam ciasto, dolewając odrobinę zimnej wody podczas wyrabiania. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.
2. Podłużną formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim spód formy do wysokości 1cm. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na kolejne 30 minut.
3. Spód podpiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C aż był złocisty, przez około 20 minut. Wyjęłam i wystudziłam. Przygotowałam nadzienie.
nadzienie:
1. W rondelku podgrzałam śmietanę kremówkę prawie do wrzenia. Zdjęłam z ognia i wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę. Po paru minutach, kiedy zmiękła, wymieszałam dokładnie na gładką masę. Dodałam 2 - 3 łyżeczki soku z buraków i wymieszałam dokładnie. Ilość soku decyduje o intensywności barwy.
2. Konfiturę fiołkową rozprowadziłam na wystudzonym spodzie. Masę czekoladową wylałam na warstwę konfitury. Wierzch udekorowałam fiołkami wyjętymi z konfitury.
Bardzo ważne jest, żeby sok z buraków był zupełnie czysty, bez żadnych dodatków w postaci soli czy pieprzu.
Jaki cudowny kolor mazurka! Aż szkoda byłoby mi go zjeść :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńKolor przykuwa wzrok:-) Piękny:-)
OdpowiedzUsuń