Natchnienie znalazłam w książce 'Sałatlove' Davida Bez, gdzie sałat w różnych odsłonach jest bez liku.
Przygotowanie tego dania jest bardzo łatwe, trzeba jednak uwzględnić czas potrzebny na upieczenia warzyw.Kalorycznie, odżywczo i dietetycznie sałata jest bezkonkurencyjna.
Składniki:
100g kaszy gryczanej
1 bakłażan, upieczony i pokrojony w drobną kosteczkę
1 czerwona cebula, upieczona i pokrojona
2 ząbki czosnku upieczone, obrane z łupinek
duża garść młodych liści szpinaku
dressing:
1 łyżka oliwy virgin
1 łyżka octu balsamicznego
1 mała łyżeczka miodu - wersja wegetariańska, w wegańskiej - cukru
sól, pieprz
wersja wegetariańska:
płatki sera parmezan albo pecorino
Jak zrobiłam:
Bakłażana zawinęłam w folię aluminiową i piekłam go przez około 25 - 30 minut w piekarniku w 200'C - powinien być miękki. W międzyczasie dołożyłam do piekarnika cebulę i 2 ząbki czosnku zawinięte w folię.
Warzywa wyjęłam z folii i przestudziłam. Bakłażana i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Czosnek obrałam z łupinek.
Kaszę gryczaną ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko czas gotowania skróciłam o 2 minuty. Wysypałam na sito, żeby lekko przestygła i przeschła.
Składniki dressingu wymieszałam dokładnie w kubku i odstawiłam na bok, żeby się przegryzły.
Liście szpinaku umyłam i dokładnie osuszyłam.
całość:
Na talerz wysypałam kaszę, na niej ułożyłam kawałki bakłażana i cebuli, posypałam roztartym czosnkiem. Lekko doprawiłam solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyłam liście szpinaku, całość polałam dressingiem.
Na końcu posypałam płatkami sera - opcjonalnie - pomijamy w wersji wegetariańskiej.
mała poprawka miód nie jest wegański, ale poza tym szczególikiem to wygląda na bardzo zdrowe i smaczne danie. pozdrawiam ! :)
OdpowiedzUsuńfakt, to mi umknęło..weganie, pomińcie miód proszę :) dzięki za komentarz :D
Usuńcałość jest tak apetycznie podana, że chyba nikt nie oparłby się aby spróbować!
OdpowiedzUsuńdzięki Magda :)
Usuń