Skladniki:
forma 27cm
1/2 opakowania herbatników Digestive, rozdrobnionych na proszek
80g masła, roztopionego
2 x 250g serka ricotta
100g mascarpone
1/2 kubka śmietany kremówki
3/4 kubka drobnego cukru
skórka starta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
4 jajka
1 opakowanie mielonego maku
garść orzechów włoskich, połamanych na kawałki
1 duża łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki brandy
1/2 kubka cukru
3/4 kubka mleka
chałwa
garść płatków migdałowych
Jak zrobiłam:
spód:
Rozdrobnione herbatniki wymieszałam z roztopionym masłem. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę z herbatników uformowałam w zbity spód na dnie formy. Odstawiłam.
sernik:
Ricottę wymieszałam mikserem z mascarpone i kremówką. Dodałam cukier, wymieszałam, a potem dodawałam po jednym jajku, cały czas mieszając. Wrzuciłam startą skórkę z cytryny i wlałam sok, połączyłam dokładnie z masą. Wyłożyłam na spodzie z herbatników i piekłam w 180'C przez 45 - 50 minut, aż środek był lekko ścięty.
masa makowa:
Zagotowałam mleko i wsypałam mak, wymieszałam i na małym ogniu gotowałam przez 15 - 20 minut, mieszając, aż mak spęczniał i zmiękł. Dodałam wszystkie pozostałe składniki, wymieszałam i odstawiłam.
całość:
Kiedy sernik był lekko ścięty i złocisty na brzegach, po 45-50 minutach, wyjęłam go z piekarnika i delikatnie pokryłam warstwą maku na wierzchu. Posypałam pokruszoną chałwą i płatkami migdałów. Piekłam jeszcze przez około 15 - 20 minut w 180'C, aż chałwa lekko się rozpuściła i nabrała złocistego koloru.
Wygląda obłędnie i do tego z chałwą. Na pewno go wypróbuję!
OdpowiedzUsuńależ mi słodko!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie - mak i chałwa :)
OdpowiedzUsuń