Wymyśliłam więc trójkąty owsiane i batony bananowe. Takie snacki wpisują się w zdrowe śniadanie, pierwsze czy drugie, albo w ciągu dnia, w przekąskę zamiast ciasta czy czekolady.
Skladniki:
na formę 27cm - 12 trójkątów
150g płatków owsianych górskich
90g masła lekko miękkiego, pokrojonego w kawałki
1 jajko
1/2 kubka cukru brązowego
szczypta soli
kilka suszonych moreli, pokrojonych na kawałki
papaya suszona - kilka sztuk pokrojonych na kawałki
garść orzechów włoskich posiekanych na grube kawałki
ananas suszony
płatki migdałowe - garść
2-3 łyżki miodu
garść orzeszków ziemnych
kilkanaście truskawek suszonych ( zrobiłam je latem w suszarce do grzybów )
1/2 banana, pokrojonego w plasterki, do dekoracji
Jak zrobiłam:
Wszystkie składniki suche wymieszałam, dodałam masło i jajko, zagniotłam ciasto w kleistą masę.
Masę wyłożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowałam równą warstwę na dnie blaszki, ubiłam dłonią w zbitą warstwę.
Na wierzchu ułożyłam plasterki banana.
Piekłam przez 30-35 minut, aż wierzch był lekko przyrumieniony. Ciasto może robić wrażenie niedopieczonego, stężeje po wystudzeniu.
Dodatki, czyli owoce suszone czy orzechy, można zmieniać w zależności od upodobań. Ilość cukru też można regulować. W tych proporcjach przekąska jest słodka, ale nie za bardzo. Można również użyć dwóch rozgniecionych bananów zamiast jajka i masła.
Smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuń