sobota, 7 marca 2015

trójkąty owsiane z owocami suszonymi, orzechami ziemnymi i nie tylko

Wymieszałam, posiekałam, zagniotłam, wygniotłam i upiekłam, wszystko zajęło trochę ponad 30 minut. Trójkąty owsiane to konieczność w mojej diecie w tej chwili. Jest to w miarę zdrowa przekąska, która mam nadzieję, pomoże oszukać mój nieposkromiony apetyt. Tak właśnie mam wiosną, budzę się do życia, do aktywności przede wszystkim fizycznej, ale również intelektualnej i twórczej, no i chyba dlatego potrzebuje więcej kalorii. Jednocześnie, wiosna to nowa garderoba, chęć wyglądania bardzo dobrze, nie można przecież sobie pozwolić w tym czasie na przybranie na wadze i zmianę rozmiaru ubrań. Co robić? Odmawiać sobie w nieskończoność? To niewykonalne. To frustrujące.
Wymyśliłam więc trójkąty owsiane i batony bananowe. Takie snacki wpisują się w zdrowe śniadanie, pierwsze czy drugie, albo w ciągu dnia, w przekąskę zamiast ciasta czy czekolady.









Skladniki:

na formę 27cm - 12 trójkątów

150g płatków owsianych górskich
90g masła lekko miękkiego, pokrojonego w kawałki
1 jajko
1/2 kubka cukru brązowego
szczypta soli
kilka suszonych moreli, pokrojonych na kawałki
papaya suszona - kilka sztuk pokrojonych na kawałki
garść orzechów włoskich posiekanych na grube kawałki
ananas suszony
płatki migdałowe - garść 
2-3 łyżki miodu
garść orzeszków ziemnych
kilkanaście truskawek suszonych ( zrobiłam je latem w suszarce do grzybów )

1/2 banana, pokrojonego w plasterki, do dekoracji







Jak zrobiłam:

Wszystkie składniki suche wymieszałam, dodałam masło i jajko, zagniotłam ciasto w kleistą masę. 
Masę wyłożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowałam równą warstwę na dnie blaszki, ubiłam dłonią w zbitą warstwę.
Na wierzchu ułożyłam plasterki banana. 
Piekłam przez 30-35 minut, aż wierzch był lekko przyrumieniony. Ciasto może robić wrażenie niedopieczonego, stężeje po wystudzeniu. 

Dodatki, czyli owoce suszone czy orzechy, można zmieniać w zależności od upodobań. Ilość cukru też można regulować. W tych proporcjach przekąska jest słodka, ale nie za bardzo. Można również użyć dwóch rozgniecionych bananów zamiast jajka i masła. 

  

2 komentarze: