Kuskus to łagodna i delikatna kasza, która pięknie komponuje się z wieloma smakami, ale najlepiej z takim warzywami i dodatkami jak w libańskiej tabbouleh. Ta arabska sałatka jest świeża i orzeźwiająca dzięki papryce, ogórkowi, mięcie, pietruszce i cytrynie. Tabbouleh czeka na swoją kolej, wkrótce będzie o niej więcej.
Dzisiejsza sałatka to nie tabbouleh, to kuskus z gotowanymi brokułami, pomidorami suszonymi i orzeźwiającym dressingiem. Doskonałe danie na lunch, kolację, albo drugie śniadanie.
Skladniki:
100g kaszy kuskus, ugotowanej na sypko, według instrukcji
8 - 10 różyczek brokuła, ugotowanych na parze, lekko twardawych
kilka pomidorów suszonych, pokrojonych w paseczki
garść płatków migdałów
3 - 4 łyżki natki pietruszki, bardzo drobno posiekanej
płatki startego parmezanu albo pecorino - opcjonalnie, dla wegetarian
dressing:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka aceto balsamico
sól, pieprz
Jak zrobilam:
Wymieszałam składniki dressingu, odstawiłam, żeby się przegryzły.
Kaszę wymieszałam z posiekaną pietruszką, 1 łyżką oliwy i odrobiną soli. Wyłożyłam na talerz. Na wierzchu ułożyłam podzielone na małe części różyczki brokuła, a na nich paseczki pomidorów suszonych. Polałam całość dressingiem. Posypałam płatkami migdałów i płatkami startego pecorino.
świetna sałatka, a jakby tak do dressingu dodać nutę mięty? :)
OdpowiedzUsuń