poniedziałek, 11 stycznia 2021

Chałwa w kulkach z tahini, ziaren słonecznika i pestek dyni, wegańska

Tahini to pasta robiona z prażonych nasion sezamu, smakuje jak chałwa bez cukru. Jeżeli dodać do niej słodki smak i coś chrupiącego, powstanie masa bardzo zbliżona do chałwy. Ja z niej zrobiłam kulki, ale można ją wyłożyć do kwadratowej blaszki, mocno ugnieść, wstawić do lodówki, a kiedy trochę stwardnieje, pokrój w dowolne kształty, kwadraty albo prostokąty. Składniki chałwy też można urozmaicać dowolnie, ja dodałam gorzką czekoladę, ale następnym razem dodam orzechy włoskie albo pistacje, będzie jeszcze bardziej chrupiąca.
















Składniki:

na 13-15 kulek o średnicy ok. 2.5cm

1 kubek ziaren słonecznika

1/3 kubka łuskanych peset dyni

1/2 kubka dobrych wiórków kokosowych

2 łyżki oleju kokosowego roztopionego

3 łyżki albo więcej tahini

3 łyżki mąki kokosowej

duża szczypta soli

2 łyżki cukru kokosowego

40g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej


chia albo kakao do obtoczenia - opcjonalnie



Jak zrobić:

ziarna słonecznika zblenduj z łuskanymi pestkami dyni, wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym, aż masa będzie w miarę gładka, ale zachowa fakturę grudkowatą. Pastę tahini wymieszaj z płynnym olejem kokosowym, dodaj do zblendowanej masy i dobrze wymieszaj albo zmiksuj. Pokrojoną czekoladę dodaj do całości i wymieszaj. Masę wyrównaj i wstaw miskę do lodówki na ok. 15 minut. Kiedy lekko stężeje, wyjmij, uformuj kulki, ułóż je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstaw do lodówki, tym razem na godzinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz