sobota, 16 stycznia 2021

Tarta inaczej, z porem, guanciale, grzybami i kapustą włoską

 Tarta płaska, a właściwie kruchy spód, na którym możesz ułożyć dowolne kompozycje składników, to idealny sposób na wykorzystanie tego, na co już nie masz pomysłu. Kiedyś kupiłam kapustę włoską z jakąś myślą, ale było to dawno, a kapusta zbliża się do granicy swojej przydatności, samotny por też wygląda już bardzo biednie. Na kruchym spodzie ułożyłam warstwy porwanych liści kapusty delikatnie przesmażonych na oliwie, por usmażony na guanciale (można użyć boczku, boczek i por to doskonałe połączenie), pieczarki brunatne pokrojone w plasterki krótko przesmażyłam z czerwoną cebulą, to już ostatnia warstwa. Tartę można posypać startym serem i podgrzać w piekarniku. 


























Składniki:

na formę o wymiarach 30-32cm x 20-22cm

spód:

300g mąki orkiszowej

150g masła

duża szczypta soli

1 żółtko

odrobina lodowatej wody


1 por, pokrojony w plasterki

60-70g boczku albo guanciale, pokrojonego w paseczki

8-10 pieczarek brunatnych, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki

1 średnia cebula czerwona, pokrojona w piórka

kilka liści kapusty włoskiej bez twardych części, porwanych na kawałki

3-4 łyżki oliwy

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól, pieprz

2-3 łyżki musztardy dijon

natka pietruszki drobno posiekana




jak zrobić:

mąkę wymieszaj z solą, masło pokrój na kawałki, szczypiąc palcami połącz z mąką. Dodaj żółtko i odrobinę wody, zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.

Na patelni podgrzej boczek, aż tłuszcz się wytopi, usmaż na nim por, smaż krótko, kilka minut, dopraw solą i pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, usmaż cebulę, kiedy będzie złocista dodaj pieczarki, krótko smaż, też dopraw solą i pieprzem. Na kolejnej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i krótko podsmaż kapustę, w trakcie smażenia posyp ją gałka muszkatołową, nie przesadź z ilością gałki bo kapusta będzie gorzka.

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj ciasto na placek, ułóż na spodzie naczynia. Nakłuj w kilku miejscach i podpiecz w 180' przez około 20 minut, aż spód będzie lekko złocisty. Posmaruj go musztardą, na niej ułóż podsmażone liście kapusty, na nich warstwę pora, a na wierzchu pieczarki z cebulą, posyp natką pietruszki. Możesz posypać serem, najlepiej cheddarem, i podpiec przez kilka minut tuż przed podaniem.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz