niedziela, 3 stycznia 2021

Wegański sernik z nerkowców z mango, raw - bez pieczenia

Wegańskie słodkości smakują mi najbardziej. Ale właściwie powinnam doprecyzować pojęcie "wegańskie słodkości"; nie chodzi bowiem tylko o brak masła czy jajek, bardziej uwodzą mnie składniki takie jak syropy roślinne zamiast białego cukru, czy brak mąki zbożowej, a zamiast niej używanie mąki z orzechów. Dzięki tym zmianom konsystencja ciast czy batonów jest gęsta, trochę truflowa, wilgotna, a smak nie ma sobie równych.

Wiele razy przymierzałam się do zrobienia sernika z nerkowców i dopiero teraz nadszedł ten moment. Może dobrze, bo sernik jest tak dobry, że trudno mu się oprzeć. Masa z nerkowców jest pysznie orzechowa, podobnie jak kruchy spód, który jednak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty, dzięki smakowi orzechów włoskich. Lekko kwaskowate mango na wierzchu uzupełnia te orzechowe smaki, deser nie jest dzięki temu mdły czy nudny. Ważne jest dobre namoczenie nerkowców, dzięki czemu, po zblendowaniu masa jest tak kremowa jak serowa. Sernik trzeba przechowywać w lodówce, rozmrażamy tuż przed podaniem, rozmrożenie trwa około 20 minut.
























Składniki:

na blaszkę okrągłą o średnicy 20cm


kruchy spód z orzechów włoskich:

1 kubek orzechów włoskich

3-4 daktyle świeże bez pestek

1/2 łyżki oleju kokosowego

1/4 łyżeczki soli


masa z nerkowców:

1 1/2 kubka nerkowców, namoczona na 4-5 godzin, dobrze odsączona

1/2 kubka pełnotłustego mleka kokosowego

1/3 kubka syropu z agawy

2 łyżki soku z cytryny

skórka starta z 1 cytryny

2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii

1/2 łyżeczki soli


polewa z mango:

1 kubek pulpy z mango, ja użyłam gotowej

2 łyżki nasion chia






jak zrobić:

zblenduj orzechy, daktyle, olej kokosowy i sól na masę o strukturze kruszonki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, na spodzie wyłóż masę na kruchy spód, wygnić ją dobrze palcami. Włóż do zamrażalnika na 15 minut.

Zblenduj nerkowce z mlekiem kokosowym, syropem z agawy, cytryną - sokiem i skórką, wanilią i solą, aż będzie kremowa. Wylej masę na zamrożony spód, wyrównaj, wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny, aż będzie zupełnie sztywna. Przygotuj mango.

Wlej pulpę do garnuszka (możesz ja zrobić samodzielnie, miąższ owocu gotuj na bardzo wolnym ogniu, aż zmięknie, przestudź delikatnie i zblenduj na pulpę), aż się trochę zagęści, a sok zredukuje o 1/3. Wystudź, dodaj chia, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, aż zgęstnieje. Wyłóż na wierzch zamrożonego sernika. Włóż z powrotem do zamrażalnika.

Przed podaniem wyjmij, żeby się lekko rozmroził, na około 20 minut. Wyjmij z formy, pokrój ostrym nożem na kawałki. Kawałki do podania wyłóż na talerzyki, resztę zamroź ponownie, wyjmuj i rozmrażaj przed podaniem.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz