środa, 27 stycznia 2021

Gulasz z łopatki wieprzowej

Rzadko, a jednak, zdarza się, że nachodzi mnie nagła ogromna ochota na mięso, takie zwyczajne, miękkie, długo gotowane. Kupiłam więc śliczny kawałek łopatki wieprzowej, otworzyłam butelkę wina czerwonego, ale nie, nie, żeby się napić, do gotowania, i zabrałam się do dzieła. Po około 2 godzinach gotowania gulasz był gotowy, mięso mięciutkie, rozpływało się w ustach. Nie przepadam za ziemniakami czy kaszą do mięsa, wolę chleb, najlepszy jest oczywiście domowy na zakwasie. 












Składniki:

dla 4 osób

około 1kg łopatki wieprzowej albo szynki

1 duża cebula, pokrojona w piórka

gruby plaster guanciale albo boczku, pokrojonego w kostkę

2-3 ząbki czosnku, obranego i pokrojonego w grubą kostkę

1 średnia marchewka, pokrojona w plasterki

1 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina

150-200g pieczarek, pokrojonych w plasterki

3/4 kubka mrożonego groszku

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 kubek i trochę bulionu warzywnego albo wody

1 duża łyżka masła

przyprawy: 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz do smaku, opcjonalnie 1 łyżeczka oregano




jak zrobić:

mięso pokrój w kostkę około 1.5cm, boczek albo guanciale pokrój w kostkę. Obierz cebulę, pokrój w piórka, posiekaj czosnek. Rozgrzej rondel z grubym dnem albo garnek, wrzuć guanciale albo boczek, smaż przez chwilę, aż tłuszcz się roztopi, zeszklij cebulę - ok.5 minut, dodaj czosnek. Teraz zwiększ ogień i wrzuć mięso, posyp solą i pieprzem, obsmaż mieszając co chwilę. Gdy całe mięso będzie obsmażone, dodaj wszystkie przyprawy, smaż jeszcze przez chwilę, aż przyprawy się rozgrzeją, wlej wino, dodaj około 3/4 kubka bulionu albo wody, wymieszaj całość. Przykryj rondel pokrywką, duś mięso przez około 1 1/2 godziny; w miedzy czasie zaglądaj, jeżeli jest za mało płynu - podlej wodą albo bulionem. Po tym czasie dodaj marchewkę i zielony groszek, też grzyby, masło, przecier, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie dodaj inne przyprawy, których brakuje. Przykryj ponownie, duś jeszcze przez godzinę, aż mięso będzie mięciutkie, podawaj natychmiast.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz