Oczywiście, baklawę jada się nie tylko tutaj, znana jest w innych kuchniach również, ale ta, na którą trafiłam na Korfu, a ściśle w mieście Korfu, to prawdziwie mistrzowskie jej wydanie.
Pochmurny dzień, a więc wyprawa do stolicy. Błąkam się bez celu uliczkami miasta, nasycam klimatem i pięknem zakątków, i nagle trafiam na maleńką cukiernię. Staję przed witryną i słyszę komentarz przechodnia: 'A przed sklepem z ciastkami kolejka, jak zwykle!'
Witryna przebogata, przyciągająca uwagę kolorami, kształtami i ozdobami na ciastkach.
A ciastka, wszystkie to tradycyjne miejscowe wyroby. Właścicielka i artystka, duża, postawna kobieta o bujnych kręconych włosach, cała w czerni, chętnie zdradza sekrety robienia baklawy, które skrzętnie notuję i postanawiam zabrać się za ten deser zaraz po powrocie.
Właścicielkę można dojrzeć w głębi sklepu.
Smaki baklawy to pełen wachlarz pyszności. Są figowe, orzechowe, daktylowe, co kto sobie wymarzy. A dla wegan wariant wegański, bez masła, z oliwą.
Kupiłam mnóstwo, wypróbowałam wszystkie najlepsze smaki i dzięki temu doskonale wiem, o czym piszę.
Baklawa pakowana jest w specjalne pudełka, można ją spokojnie zabrać z sobą, a jest to w jej przypadku bardzo ważne, bo ocieka syropem i trudno byłoby ją spakować.
Ta na zdjęciu powyżej to właśnie baklawa wegańska.
A to tradycyjna orzechowo - pistacjowa z miodem.
Baklawa typowo miejscowa, czyli z Korfu, z trzema tradycyjnymi owocami Korfu: kumkwatem, kardamonem i figą.
To jest baklawa czekoladowa, a ta poniżej to daktylowa, czyli zmielone daktyle z miodem i masłem, obtoczone w wiórkach kokosowych.
A jak się robi baklawę?
Wracamy do ciasta filo, bo to jest podstawa.
Warstwy tego ciasta smaruje się klarowanym masłem, przekłada warstwami nadzienia, różnego, w zależności, od rodzaju baklawy, nasącza miodem, albo, tak jak kiedyś robiłam na warsztatach z kuchni wschodniej, wodą różaną, i piecze.
Ciasto filo, czyli PETOURO:
Składniki:
3 kubki mąki pszennej
1/4 kubka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 - 3 krople octu albo soku z cytryny
1 i 1/2 kubka letniej wody
Jak zrobić:
1. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, cukier, oliwę, cytrynę i trochę wody. Wyrabiaj, aż uzyskasz ciasto o średniej gęstości.
2. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
3. Rozwałkuj na naprawdę cienkie listki. Używaj do baklawy i wypieków wytrawnych.
KOMENTARZ: z tego, co usłyszałam i przeczytałam, ciasto nie jest łatwe do zrobienia i zdecydowanie lepiej i prościej jest używać ciasta gotowego.
Co do przepisu na baklawę, wkrótce dokładny opis, step by step, jak zrobić samemu ten deser.
Jeszcze raz cały zestaw.
Niestety ale baklawa to zupełnie nie moja,bajka'.
OdpowiedzUsuńNie mogę jej przełknąć ze względu na ilość cukru.
Dlatego wszystkie cukiernie greckie i tureckie omijam zawsze szerokim łukiem.
A ciasto filo robiłam sama.
Nie jest łatwe,ale za trzecim razem udało się idealnie.
baklavę uwielbiam! choć ta dostępna w PL kompletnie nie umywa się do tej jedzonej w Turcji parę lat temu :( dzięki za wpis który mi przypomniał wycieczkę mego życia :)
OdpowiedzUsuń