piątek, 28 czerwca 2013

ciasto filo z warzywami, czyli grecki pie with greens

Nie jest łatwo prowadzić bloga na obczyźnie; zdjęcia nie te, laptop nie mój, połączenie internetowe jest, a za chwilę już go nie ma, ale za to dużo nowych atrakcji dookoła, nie tylko kulinarnych i żal nie zrobić z nich użytku na gorąco. Mam nadzieję, że wybaczycie niedoskonałości techniczne, a skorzystacie z zawartości.

Nie tylko Grecy lubią tarty czy ciasta francuskie w wersji wytrawnej. U nas są równie popularne. A jednak tutejsze, dzięki warzywom, oliwom no i niezastąpionemu ciastu filo, są zupełnie inne.
A jak już się nauczę robić ciasto filo...... Z pewnością to opiszę, bo instrukcje i przepis już mam, a wtedy moimi ulubionymi ciastami będą własnie takie, jak to dzisiejsze.
A do tego czasu będę korzystać z gotowego filo, które można kupić w sklepach z produktami z różnych stron świata, na przykład w sklepach arabskich.






 Składniki:

około 1kg kapusty
1kg porów
2 pęczki cebuli dymki
4 główki czosnku
prasoulides - lokalna zielenina, której nie znam i której chyba nie ma w Polsce; jeżeli ktoś wie, co to jest, to użyje, dla reszty opcjonalnie
pietruszka, koperek
listki mięty
1/2 kg sera feta
1/2 kubka mleka
3 jajka
1 kubek oliwy
sól, pieprz, papryka mielona
opakowanie ciasta filo






Jak zrobić:

1.   Umyć warzywa i pokroić albo posiekać. Wrzucić do rondla podgrzanego, ale bez oliwy. Mieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą soki, a potem aż soki odparują. Wtedy warzywa będą już miękkie. Dodać oliwę i przyprawy. Mieszać i podgrzewać, aż lekko zbrązowieją. Odstawić i ostudzić.

2.   Startą albo pokruszoną fetę umieścić w misce, dodać do niej jajka i mleko. Wymieszać bardzo dobrze widelcem. Dodać do warzyw. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe. Można jeszcze doprawić.

3.   Natłuścić oliwą blaszkę do pieczenia. Ułożyć na niej warstwę ciasta filo. Na nią wyłożyć nadzienie i równo rozprowadzić. 

4.   Przykryć całość warstwą ciasta filo, zagiąć je do środka na brzegach. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.

5.   Piekarnik rozgrzać do 200'C. Ciasto piec przez około 1 i 1/2 godziny, aż stanie się złociste.







Bardzo dobre danie, którego składniki można wymieniać, zastępować innymi, przyprawiać dowolnie. To jest baza i z grubsza proporcje.

5 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale :) Bardzo lubię kuchnię śródziemnomorską. I po przeczytaniu Twojego posta już wiem, czemu w takim razie pokochałam tarty! :) Bajka
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie:) bardzo lubię dania z filo:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś jadłam podobne danie na wakacjach i bardzo mi smakowało, teraz będę mogła odtworzyć jego smak w domowym zaciszu:) Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to wygląda! zjadłabym! :) ciasta filo nigdy nie próbowałam, ale chyba czas to zmienić. jest ono podobne do francuskiego?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt;) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń