Składniki na tortownicę o średnicy 20cm; jeżeli tortownica ma być większa, o średnicy 28cm, trzeba podwoić ilości.
Składniki:
spód:
100g masła
1/4 kubka cukru
2 kubki płatków żytnich (albo owsianych)
1/2 - 3/4 kubka mąki orkiszowej
mus:
250g serka mascarpone
200ml śmietany kremówki
200g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
garść posiekanych orzechów włoskich
owoce
Jak zrobiłam:
spód:
1. Piekarnik rozgrzałam do 200'C.
2. W garnuszku rozpuściłam masło, dodałam cukier i płatki żytnie, wymieszałam dokładnie. Dodałam mąkę i połączyłam z resztą.
3. Masą wylepiłam tortownicę o średnicy 20cm. Piekłam przez 15 minut, aż płatki się lekko zrumieniły. Wyjęłam i wystudziłam.
mus:
1. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i ostudziłam.
2. Serek mascarpone zmiksowałam lekko z kremówką. Dodałam czekoladę i jeszcze raz delikatnie zmiksowałam, tylko do połączenia składników.
całość:
Na wystudzony spód wyłożyłam mus. Na nim ułożyłam truskawki. A na końcu przygotowałam kajmak i polałam nim całość.
kajmak:
Na spód patelni nasypałam cukier, żeby przykrył całą powierzchnię. Na wolnym ogniu stopiłam go całkowicie, aż zbrązowiał, a wtedy wlałam, cały czas mieszając, kremówkę. Rozprowadziłam, aż masa była aksamitna i jednolita. Wystudziłam i polałam truskawki.
Wygląda cudownie ! Zapraszam do siebie : http://gotujebochce.blogspot.com/2013/06/chodnik-litewski.html
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, apetycznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńzdrowo i pięknie! - kobiecemysli.pl
OdpowiedzUsuń