środa, 26 czerwca 2013

grecki briam, czyli zapiekana cukinia, bakłażan i ziemniaki

Warzywa w Grecji to podstawa wszystkich dań. Przyrządza się je bardzo prosto, wrzucając na chwilę do wrzątku - są wtedy cudownie twarde i chrupkie - a po odsączeniu skrapia obficie oliwą i przyprawia solą, pieprzem i odrobiną czosnku.
Tak jada się cukinię i brokuły.
Oberżyna, inaczej bakłażan, jest duszona na oliwie, aż stanie się zupełnie miękka, a potem przyprawiana czosnkiem. To są te najprostsze sposoby.
Briam to samodzielne danie, rodzaj warzywnej zapiekanki.
W Polsce, myśląc o tradycyjnych greckich daniach, wymienimy musakę czy tzatziki, a briam jest tutaj równie popularny.






Składniki:

4 duże bakłażany
3 duże ziemniaki
3 cukinie
5 - 6 dojrzałych pomidorów
6 - 7 ząbków czosnku
natka pietruszki
liście świeżej mięty
1/2 kubka oliwy 
sól, pieprz
olej do smażenia
kawałek suchego pieczywa (bagietka, chleb) pokruszonego - do posypania







Jak zrobić:

1.   Warzywa pokroić w plasterki. Posolić. W rondlu rozgrzać olej, na gorący wrzucić pokrojone warzywa i smażyć. Wyjąć i odsączyć.

2.   Posiekać drobniutko zioła i czosnek. Lekko podsmażyć i dodać pokrojone pomidory. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

3.   Na blaszce ułożyć warstwę warzyw, posmarować ją częścią sosu, ułożyć kolejną warstwę warzyw i znowu sos i tak aż do wyczerpania warzyw. Wierzch posmarować sosem i posypać pokruszonym suchym pieczywem i obficie skropić oliwą.

4.   Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200'C i piec przez około 30 minut. 







Pyszne, lekkie danie doskonałe do mięsa, ale również samo, z sałatą z dobrym czosnkowo - cytrynowym dressingiem będzie świetne.
Oczywiście, nie można zapomnieć o kieliszku dobrego greckiego wina do wykonczenia całości.

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie zapiekanki na obiad i na pewno z chęcią wypróbuję niedługo takiej po grecku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście musaka i tzatziki obiły mi się o uczy nie raz. Ale briam? Nieee, nigdy.

    OdpowiedzUsuń