niedziela, 1 marca 2015

brukselka z pastą sezamową

Czas na kolejny wiosenny dietetyczny przepis.
Brukselka to warzywo, które nie wszyscy lubią, a szkoda, ponieważ jest zdrowa, niskokaloryczna i wyjątkowo sycąca, do tego łatwa w przygotowaniu, no i smaczna. Ja szczęśliwie należę do grona tych, którzy warzywa lubią wszystkie, bez wyjątku, a brukselkę szczególnie, nawet taką saute, prosto z wody, co najwyżej skropioną oliwą.
Dzisiejsza receptura to przepis BBC. Przygotowanie zabiera najwyżej 15 minut, gotowanie kolejnych 5, a smak brukselki dzięki sezamowi jest niepowtarzalny.










Składniki:
na 4 porcje ( 1 porcja to 110 kcal )

około 4 łyżek sezamu
1 łyżka sosu sojowego, najlepiej o niskiej zawartości soli
1 łyżka sherry ( można pominąć )
szczypta cukru brązowego
500g brukselki
1 papryczka chili, pokrojona w cieniutkie paseczki






Jak zrobiłam:

pasta sezamowa:

Uprażyłam nasiona sezamu na patelni. Starłam je w moździerzu na pastę. Dodałam sos sojowy i sherry, wymieszałam. Dodałam szczyptę soli i odrobinę wody, wymieszałam na gładką pastę.





Brukselkę oczyściłam ze zniszczonych liści, opłukałam. Mniejsze brukselki zostawiłam w całości, duże przekroiłam na połówki. Na dobrze rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami wody podgrzewałam brukselkę na średnim ogniu, aż trochę zmiękła, przez około 5 minut.

Wyłożyłam brukselkę do miski, posypałam kawałkami pasty i paseczkami chili. 





  

1 komentarz: