Królik jest bardzo delikatny, lekki, trochę podobny do dobrego mięsa z kurczaka. Danie jest bardzo proste w wykonaniu, nie wymaga żadnych specjalnych dodatków czy składników, a jest bardzo efektowne i rewelacyjnie dobre.
2. Przygotowaliśmy warzywa: marchew starliśmy na tarce, cebulę pokroiliśmy w drobną kostkę, a seler naciowy pokroiliśmy w plasterki. Warzywa dusiliśmy na maśle, dość krótko, a potem dodaliśmy do królika. Zalaliśmy winem i odrobiną wody, dodaliśmy sól i pieprz i dusiliśmy, aż królik był miękki.
Trzeba nakłuwać widelcem i sprawdzać i dopiero, jak jest zupełnie miękki dodać śmietanę i dusić przez 10 - 15 minut, aż sos zrobi się gesty.
3. Wyjęliśmy królika i oddzieliliśmy mięso od kości. Trzeba to zrobić bardzo precyzyjnie, żeby nie zostały w mięsie żadne twarde części. Teraz dodaliśmy posiekany drobniutko czosnek i posiekaną drobniutko natkę pietruszki.
4. Rozłożyliśmy mięso do żaroodpornych naczyń.
Przykryliśmy je szczelnie kwadratami wyciętymi z ciasta francuskiego.
Wstawiliśmy do piekarnika rozgrzanego do 200'C i piekliśmy, dopóki ciasto nie było gotowe, czyli złociste.
Rozbijamy ciasto francuskie, wybieramy mięso z naczynia i wykładamy na talerz. Obok układamy kawałki ciasta francuskiego, bo jest przepyszne.
Przyprawiając królika można dodać rozmaryn.
Kurczaka można przygotować w ten sam sposób. Jestem pewna, że będzie doskonały duszony z warzywami w winie i śmietanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz