wtorek, 14 sierpnia 2012

14 sierpnia 2012

Jakiś czas temu zajmowałam się kuchnią ukraińską i obiecałam dalszy ciąg przepisów z tej kuchni. Dzisiaj mam ochotę na przygotowanie królika. Obiecałam właśnie ten przepis kilku osobom, ponieważ okazało się, że wyobrażenie o przygotowywaniu królika jest mylne; myślimy, że królik wymaga specjalnych zabiegów, przygotowań itp. A do tego nie jesteśmy pewni jego smaku.
Królik jest bardzo delikatny, lekki, trochę podobny do dobrego mięsa z kurczaka. Danie jest bardzo proste w wykonaniu, nie wymaga żadnych specjalnych dodatków czy składników, a jest bardzo efektowne i rewelacyjnie dobre.

To już końcowy etap, ale zacznijmy od początku.




KRÓLIK DUSZONY Z WARZYWAMI


1 królik
1 duża marchew
1 duża cebula
2 - 3 łodygi selera naciowego
2 - 3 ząbki czosnku
300g białego wytrawnego wina
500g śmietanki 18%
sól, pieprz
natka pietruszki
gotowe ciasto francuskie
olej, masło


1.   Pokroiliśmy królika na dość duże kawałki i obsmażyliśmy szybko na maśle. Potem przełożyliśmy do garnka.

2.   Przygotowaliśmy warzywa: marchew starliśmy na tarce, cebulę pokroiliśmy w drobną kostkę, a seler naciowy pokroiliśmy w plasterki. Warzywa dusiliśmy na maśle, dość krótko, a potem dodaliśmy do królika. Zalaliśmy winem i odrobiną wody, dodaliśmy sól i pieprz i dusiliśmy, aż królik był miękki.
Trzeba nakłuwać widelcem i sprawdzać i dopiero, jak jest zupełnie miękki dodać śmietanę i dusić przez 10 - 15 minut, aż sos zrobi się gesty.



Królik jeszcze nie jest gotowy, sos musi zgęstnieć.



3.   Wyjęliśmy królika i oddzieliliśmy mięso od kości. Trzeba to zrobić bardzo precyzyjnie, żeby nie zostały w mięsie żadne twarde części. Teraz dodaliśmy posiekany drobniutko czosnek i posiekaną drobniutko natkę pietruszki.

4.   Rozłożyliśmy mięso do żaroodpornych naczyń.


Mięso już nałożone do glinianych naczyń.


Przykryliśmy je szczelnie kwadratami wyciętymi z ciasta francuskiego.





Wstawiliśmy do piekarnika rozgrzanego do 200'C i piekliśmy, dopóki ciasto nie było gotowe, czyli złociste. 



Królik do podania!



Rozbijamy ciasto francuskie, wybieramy mięso z naczynia i wykładamy na talerz. Obok układamy kawałki ciasta francuskiego, bo jest przepyszne.

Aniela pokazuje, jak podać gotowego królika.



Przyprawiając królika można dodać rozmaryn.
Kurczaka można przygotować w ten sam sposób. Jestem pewna, że będzie doskonały duszony z warzywami w winie i śmietanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz