Pampuszki to rodzaj bułeczek drożdżowych. Są jednak zdecydowanie cięższe, bardziej mięsiste, no i nie są słodkie. Dodatkowo, doskonale smakują z oliwą i czosnkiem.
PAMPUSZKI
300g mąki
150ml wody
1 łyżka cukru
10g świeżych drożdży
30g oleju
sól
osobno:
100ml oliwy albo oleju
3 ząbki czosnku
1. Do ciepłej wody dodałam drożdże, cukier i około 60g mąki. Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie dodałam do ciasta resztę mąki, sól, 30g oleju i wyrobiłam ciasto. Ciasto odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia.
3. Z ciasta zrobiłam małe kulki, ułożyłam je ciasno na blaszce do pieczenia jedną obok drugiej, tak, że się dotykały. Chodzi o to, żeby wyrastały na wysokość albo długość, a nie na szerkosć. Zostawiłam je na 15 - 20 minut.
4. Piekarnik rozgrzałam do 200'C i wstawiłam blaszkę. Piekłam je przez około 20 minut.
Przed podaniem pampuszki polewamy oliwą (100ml) z drobniutko posiekanym czosnkiem.
Bułeczki są doskonałym dodatkiem do zup, ale ja je podałam z czosnkiem, bazylią jako dodatek do bakłażanów z pomidorami.
najważniejsze, że zdrowe to śniadanie, bo to na pewno! :-) wtedy kalorie nie są już tak ważne :-)
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym takie pampuszki! wyglądają baardzo apetycznie :-) piękne Ci wyszły!
zdrowe zdecydowanie, poza tym, ze zdjęcia to chyba nie musisz się martwić o kalorie:) chleby i drożdżowe wypieki to tematy, które rozpracowuję :-))
Usuńdziękuję za komplement :-) ale mówiąc szczerze to czasem trochę mi te kalorie zaprzątają głowę. ale z drugiej strony - komu nie? :-)
Usuńi świetnie Ci to wychodzi! co następne w planach? :-)
mam sporo owoców i to jest problem, bo muszę się z nimi uporać w pierwszej kolejności, a zaraz potem chleb zdecydowanie.
Usuńprzy tej naszej aktywności kulinarnej trzeba się ograniczać:)
zrób drożdżowe ciasto z owocami! :-) i wyślij mi kawałeczek :D bo to jedno z moich ulubionych!
Usuńoj tak, trzeba uważać odrobinę :-)
nie wiem jak z wysłaniem, ale zrobię, odwiedź mnie jutro. a Ty co planujesz? niekoniecznie w temacie śniadanka?
Usuńodwiedzę, na pewno :-)
Usuńja w planach na najbliższe dni mam fasolowe brownie :-)
a jutro na obiad - roladki z mięsa z szynki faszerowane mozzarellą i suszonymi pomidorkami.
wow, brzmi świetnie. opisz to pięknie, zrób foty i będę zazdrościć. przepraszam za tę zwłokę w odpowiedzi, ale działałam na blogu. nowy post wreszcie weksportowany:)
Usuńzdjęcia na pewno się pojawią, przepis też :-)
Usuńnic nie szkodzi, rozumiem! a nowy post już widziałam i kolejny raz jestem pod wrażeniem! :-)
dzięki Magda wielkie, bardzo to miłe. jutro pooglądam:)
Usuńczyli, że są takie konkretne
OdpowiedzUsuńsą konkretne, takie..no właśnie, nie umiem opisać jakie, bo niczego nie przypominają. doskonałe z tym czosnkiem. przy okazji tych warsztatów naprawdę polubiłam kuchnię ukraińską. barszcz też doskonały, przy okazji zamieszczę:)
Usuń