niedziela, 5 sierpnia 2012

5 sierpnia 2012

WARZYWA, WARZYWA SEZONOWE I MOJA MIŁOŚĆ DO NICH

Dzisiaj wracam do wątku produktów sezonowych. Nie jestem wegetarianką w żadnej mierze, lubię mięso, uwielbiam parówki, chociaż może nie powinnam się do tego przyznawać, jako propagator slow cooking, i miewam okresy, szczególnie zimą, kiedy mam ochotę na mięso każdego dnia. Jednak, gdyby warzywa musiały zniknąć z mojego menu, moje życie straciłoby barwy.
Kupowanie warzyw to dla mnie zawsze ogromna przyjemność i estetyczna satysfakcja. A dzisiejsza potrawa, cudownie zielona z elementami czerwonej kiełbasy, to po prostu dzieło sztuki estetyczno - kulinarnej.
Bohaterem dzisiejszego dnia jest bób.


młody bób







Wszyscy znamy bób, ale często kojarzy się z ciężkostrawnym warzywem o grubych łupinach, trudnych do pogryzienia. Jeżeli jednak usuniemy te łupinki, to naszym oczom ukaże się mięciutka fasolka o przepięknym szmaragdowym kolorze. Bób w tej postaci rozpływa się w ustach i jest bardzo lekki.


BÓB, GROSZEK I CHORIZO Z MIĘTĄ PO HISZPAŃSKU  

hiszpański groszek, bób i chorizo z miętą

Podane ilości dają 4 - 6 porcji.
Ta hiszpańska kompozycja jest doskonała z rybą, królikiem, czy kurczakiem.
Przepis pochodzi z książki 'Food from Plenty'. Jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu, a składniki w tej chwili dostępne na każdym rynku warzywnym, czy w supermarkecie.

250g groszku, świeżego albo mrożonego
250g młodego, świeżego bobu
sól, pieprz
2 duże łyżki oliwy
150g kiełbasy chorizo, pokrojonej na grube kawałki
wyciśnięty sok z cytryny, dość dużo
liście z 5 gałązek mięty, podarte na kawałki


1.  Ugotuj groszek w osolonej wodzie. Ma być ugotowany, ale lekko twardawy. Zrób to samo z   
     bobem, ale uważaj, żeby go nie rozgotować. Młody bób potrzebuje zaledwie kilku minut. Odcedź 
     i zdejmij łupinki z bobu; podziwiaj piękny szmaragdowy kolor fasolek.

2.   Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż chorizo. Możesz na tym etapie dodać pokrojoną posiekaną 
      dymkę. Dodaj groszek i bób i podgrzej. Przypraw solą, pieprzem, dodaj sok z cytryny. Podawaj z 
      listkami mięty.







2 komentarze:

  1. Świetne danie i kompozycja składników. Warte wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już o nim zapomniałam, a jest doskonałe.dziękuję!:)

      Usuń