Dzisiaj wracam do wątku produktów sezonowych. Nie jestem wegetarianką w żadnej mierze, lubię mięso, uwielbiam parówki, chociaż może nie powinnam się do tego przyznawać, jako propagator slow cooking, i miewam okresy, szczególnie zimą, kiedy mam ochotę na mięso każdego dnia. Jednak, gdyby warzywa musiały zniknąć z mojego menu, moje życie straciłoby barwy.
Kupowanie warzyw to dla mnie zawsze ogromna przyjemność i estetyczna satysfakcja. A dzisiejsza potrawa, cudownie zielona z elementami czerwonej kiełbasy, to po prostu dzieło sztuki estetyczno - kulinarnej.
Bohaterem dzisiejszego dnia jest bób.
Wszyscy znamy bób, ale często kojarzy się z ciężkostrawnym warzywem o grubych łupinach, trudnych do pogryzienia. Jeżeli jednak usuniemy te łupinki, to naszym oczom ukaże się mięciutka fasolka o przepięknym szmaragdowym kolorze. Bób w tej postaci rozpływa się w ustach i jest bardzo lekki.
BÓB, GROSZEK I CHORIZO Z MIĘTĄ PO HISZPAŃSKU
Podane ilości dają 4 - 6 porcji.
Ta hiszpańska kompozycja jest doskonała z rybą, królikiem, czy kurczakiem.
Przepis pochodzi z książki 'Food from Plenty'. Jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu, a składniki w tej chwili dostępne na każdym rynku warzywnym, czy w supermarkecie.
250g groszku, świeżego albo mrożonego
250g młodego, świeżego bobu
sól, pieprz
2 duże łyżki oliwy
150g kiełbasy chorizo, pokrojonej na grube kawałki
wyciśnięty sok z cytryny, dość dużo
liście z 5 gałązek mięty, podarte na kawałki
1. Ugotuj groszek w osolonej wodzie. Ma być ugotowany, ale lekko twardawy. Zrób to samo z
bobem, ale uważaj, żeby go nie rozgotować. Młody bób potrzebuje zaledwie kilku minut. Odcedź
i zdejmij łupinki z bobu; podziwiaj piękny szmaragdowy kolor fasolek.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż chorizo. Możesz na tym etapie dodać pokrojoną posiekaną
dymkę. Dodaj groszek i bób i podgrzej. Przypraw solą, pieprzem, dodaj sok z cytryny. Podawaj z
listkami mięty.
Świetne danie i kompozycja składników. Warte wypróbowania!
OdpowiedzUsuńjuż o nim zapomniałam, a jest doskonałe.dziękuję!:)
Usuń