czwartek, 16 sierpnia 2012

16 sierpnia 2012

MUFINKI Z JAGODAMI czyli MUFFINS WITH BLUEBERRIES


Już od pewnego czasu miałam ogromną ochotę upiec doskonałe mufiny; doskonałe to znaczy łatwe i szybkie  w przygotowaniu, świetne w smaku i jednocześnie w miarę dietetyczne, czyli bez dużej ilości cukru czy masła. Oczywiście, nie ma ciasta, ciastek czy słodyczy bez cukru czy masła, ale przepis może mieścić się w granicach zdrowej diety, i taki zaproponuję.

Teraz czas jagód i grzybów. Zapomnijmy o grzybach na chwilę, zajmijmy się jagodami. Połączenie mufiny i jagody, to połączenie idealne.

    

Mufiny to tradycyjne ciastka śniadaniowe w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Nowej Zelandii. English muffins to właściwie placki, które Anglicy jedzą na śniadanie. Jednak poza Wielką Brytanią mufiny to ciastka o charakterystycznym kształcie kubka z czapeczką. W Anglii też w tej formie się przyjęły. Nie za słodkie, pieczone z małych porcji ciasta, takiej wielkości, jaka wystarcza do porannej kawy.
U nas stały się bardzo popularne, a konkurują z nimi cupcakes. Jest jednak pewna różnica między nimi; mufiny nie są zbyt słodkie i nie pokrywa się ich lukrem.
Klasyczne mufiny to te z kawałkami czekolady albo z ciasta czekoladowego, z toffee, cytrynowe, czy z jagodami.
Szukając idealnego przepisu na mufiny, sięgnęłam do źródła, czyli przepisu rodem ze Stanów Zjednoczonych, gdzie piecze się je od dawna i w dużych ilościach. Często zastępują pieczywo, nazywane są również chlebem.

Podana ilość wystarcza na 12 mufinów.

  

2 kubki mąki
1/2 kubka cukru
1 duża łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
6 dużych łyżek masła podzielonego na mniejsze części
1 kubek mleka pełnotłustego
jagody 300 - 400g
2 duże łyżki brązowego cukru

  

1.   Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól wsypałam do miski i bardzo dobrze wymieszałam.

2.   Dodałam masło i czubkami palców,' szczypiąc' masę, połączyłam z sypkimi składnikami. Konsystencja ciasta jest podobna do gruboziarnistego piasku.

3.   Wlałam mleko i wymieszałam szybko, tylko żeby połączyć składniki. Dodałam jagody i delikatnie wymieszałam, starając się nie rozgnieść jagód.

4.   Piekarnik rozgrzałam do 200'C. Blaszkę do pieczenia mufinków wyłożyłam, każdy otwór, papierową foremką.

5.   Nałożyłam, pomagając sobie dwiema łyżkami, ciasto do każdej foremki. Wierzch posypałam brązowym cukrem.



Ciasto przygotowane do pieczenia, wierzch posypany brązowym cukrem.






Piekłam przez 20 minut. 


Po upieczeniu wyjmij i poczekaj parę minut, zanim je wyjmiesz z blaszki i podasz.




Mufiny są doskonałe na śniadanie, jak również do popołudniowej kawy. Ciepłe są dobre z dodatkiem jogurtu greckiego albo bitej śmietany, a całość można udekorować jagodami.





Jeżeli nie rozgniecie się jagód przy mieszaniu ciasta, upieką się prawie w całości w środku mufinków.


Przepis jest doskonały i można go wykorzystać do innego wypełnienia, można spróbować zrobić je z cytryną czy czekoladą.

6 komentarzy:

  1. pysznie jagodowe
    lubię pierwsze zdjęcie
    :))

    OdpowiedzUsuń
  2. też lubię posypywać muffinki cukrem przed upieczeniem. taka cudna skorupka się tworzy :) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. prawda? dzięki temu muffinki zyskują wykończenie.dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skusiłabym się na taką muffinkę z jagodami. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, miło mi, że zajrzałaś do moich poprzednich wypieków:)

      Usuń