czwartek, 18 października 2012

18 październik 2012

Po różnych szalonych pomysłach kulinarnych nabrałam ogromnej ochoty na coś prostego, szybkiego i oczywistego w smaku.
Jestem uzależniona od kawy, o tym już pisałam. Nie udaję już, że tak nie jest, choć przez długi czas sama siebie oszukiwałam. 'Jak tylko będę chciała to ją rzucę', tak myślałam. Były jednak chwile, kiedy nie mogłam wypić nawet tej mojej obowiązkowej porannej i okazało się, że problem jest głębszy niż myślałam. Nie ma mowy o odmówieniu sobie kilku kaw dziennie.
Jak kawa ma się do mojej ochoty na coś dobrego i prostego? Najlepszym ciastem do kawy według mnie jest babka. Lubię ją za prosty, czysty smak, konsystencję, pod warunkiem, że jest wilgotna, bo taka musi być, kolor jajkowo - babkowy, i w końcu za to, że tak świetnie pasuje do filiżanki czarnej kawy, najlepiej espresso.




BABKA CYTRYNOWA Z JAGODAMI

Składniki:

230g miękkiego masła
230g cukru pudru
3 całe jajka
100g kaszki kukurydzianej
100g mąki pszennej
100g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn

150g jagód albo borówek

lukier cytrynowy:
1 cytryna - sok wyciśnięty
około 70g cukru pudru, to zależy od ilości soku




 Jak piekłam:

1.   Miękkie masło, ja musiałam roztopić na ogniu, bo zapomniałam wcześniej wyjąć z lodówki, utarłam dokładnie z cukrem na puszystą masę, a potem dodawałam kolejno po jednym całym jajku i dalej ucierałam; robiłam to mikserem.

2.   Suche składniki wymieszałam, dodałam do mieszaniny masła z cukrem, wymieszałam i dodałam skórkę z cytryn i wyciśnięty sok. Wymieszałam całość bardzo dokładnie.

3.   Dodałam jagody i bardzo delikatnie rozprowadziłam w masie, żeby ich nie rozgnieść.





4.   Piekarnik rozgrzałam do 180'C, blaszkę do babki nasmarowałam masłem i wysypałam mąką kukurydzianą, a nadmiar mąki wytrząsnęłam z formy.

5.   Masę przełożyłam do formy, ostrożnie, żeby jagody nie pofarbowały całości, wyrównałam i wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez około 40 minut, potem przykryłam folią aluminiową i nadal piekłam przez 15 minut. Sprawdzałam patyczkiem , czy czysty zanim wyjęłam z piekarnika.






Babkę trzeba zostawić w foremce, aż przestygnie, a dopiero potem, ostrożnie, wyjąć na kratkę, żeby całkowicie ostygła.






Lukier:

1.   Utarłam sok z cytryny z cukrem pudrem; konsystencja powinna być trochę rzadsza niż na typowy lukier do babki.
2.   Babkę nakłułam w wielu miejscach patyczkiem; chodzi o to, żeby lukier wsiąkł w ciasto. Polałam wierzch babki i poczekałam, aż polewa wsiąknie. Pozostała część ładnie zastygła na wierzchu ciasta.





Babka ma bardzo przyjemną wilgotną konsystencję dzięki jagodom i mące kukurydzianej, rześki smak za  sprawą cytryn, i piękny żółty kolor, to też walor użycia mąki kukurydzianej.
Mam ochotę wypróbować ja z innymi owocami, a jak to zrobię, zaraz o wyniku dam znać. Może ktoś ma jakiś pomysł?





16 komentarzy:

  1. Cytryny i jagody, o tak, te aromaty powinny królować dla mnie w wypiekach. To jedne z moich ulubionych. Skąd Ty wiedziałaś... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież już ustaliłyśmy, że mamy dużo wspólnych upodobań:))

      Usuń
  2. z kawą mam podobnie, jeżeli nie tak samo:) a ciastko słonecznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie, że nie jestem sama z tym nałogiem..pozdrawiam:))

      Usuń
  3. wygląda bardzo smacznie :) myślisz, że przeszłaby z cukrem trzcinowym? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana Gurmetko! zaniedbałam Cię, ale zaniedbuję wszystko, bo mam sporo zajęć, ale baaardzo lubię komentarze od Ciebie! tak przeszłaby z trzcinowym, zdecydowanie!tylko wszystko dobrze ubij, przed dodaniem jagód, oczywiście:))

      Usuń
    2. przestań Kochana!! Wiem jak to jest, z czasem niestety coraz gorzej ;) a co do ciasta, to muszę spróbowac, bo wygląda przepysznie :))

      Usuń
  4. Maju! Ależ wspaniałe! Chyba się nie powstrzymam i upiekę jutro z rana!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Aniu za komplement; jeżeli to zrobisz, daj znać, jak wyszła? odwiedziłam Ciebie, jeszcze napiszę, ale ciasteczka chałwowe rewelacja! też je zrobię z pewnością!pozdrawiam:))

      Usuń
  5. bo czasem właśnie klasyka jest najlepsza!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, ale zawsze mnie ciągnie do eksperymentowania..

      Usuń
  6. Jeśli babka to tylko ta gotowna od mojej babci! Chociaż.. może czas to zmienić ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością nie pobije babki babci:), ale jest w porządku!

      Usuń
  7. dziękuję i odwiedzę!gratuluję z okazji urodzin:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham wszystkie cytrynowe ciasta ; ) Wygląda super- tak domowo i pysznie ; )

    OdpowiedzUsuń
  9. OJO OJ TAKIE CIASTO I DO NIEGO KAKAO <3 PYSZOTKA I DZIEŃ STAJE SIĘ LEPSZY :)

    OdpowiedzUsuń