Energia to również coś dobrego do zjedzenia, dobrego czyli zdrowego i lekkiego.
Jabłka idealnie pasowały do wczorajszego słońca.
JABŁKA PIECZONE Z ORZECHAMI, MIODEM I SEREM CAMEMBERT
Przepis i procedura są bardzo łatwe, efekt natomiast doskonały i wyrafinowany w smaku.
Składniki:
jabłka
orzechy włoskie, posiekane
migdały, posiekane
miód
cynamon
ser camembert, dowolny
Nie podaję ilości. Wszystko zależy od potrzeb i upodobań.
Wykonanie:
1. Wierzchołki jabłek odcięłam, zdjęłam 'czapeczki', a środki jabłek wydrążyłam.
2. Posiekane orzechy i migdały wymieszałam z miodem i cynamonem. Do trzech jabłek użyłam około 2 łyżek miodu.
3. Środki jabłek napełniłam mieszaniną orzechów z miodem. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na papierze ułożyłam jabłka. Wierzchy jabłek przykryłam czapeczkami.
4. Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200'C i piekłam przez 35 - 40 minut, aż wierzch jabłek zbrązowiał. Pod koniec pieczenia wyjęłam blaszkę, podniosłam czapeczki i położyłam na jabłkach plasterki sera. Przykryłam je ponownie i na parę minut wstawiłam do piekarnika.
Z jabłek wyciekł karmelowy sok z miodem, którym polałam upieczone jabłka.
Maju,
OdpowiedzUsuńśliczne i pyszne jabłuszka!
Takie w moim stylu.
miło mi:)
Usuńmmmm, ale musi pachnieć
OdpowiedzUsuńpachnie, pachnie, cynamon i orzechy i zapach jabłka...
UsuńDodatek camembertu bardzo mnie tu zaintrygował. Dobrze smakuje na słodko? ;)
OdpowiedzUsuńdoskonale, szczególnie z miodem i orzechami, spróbuj koniecznie!:)
UsuńMuszę zrobić takie z camambertem, bo pieczone jabłka uwielbiam!
OdpowiedzUsuńjabłko z camembertem doskonale pasują do siebie, a do tego miód:)
Usuńcamembert? Maja, pomysł jest naprawdę świetny! muszę wypróbować, koniecznie :)
OdpowiedzUsuńser z miodem i orzechami bardzo lubię, a jabłko dodaje trochę kwaśnego smaku:)
Usuńjabłuszka wyglądają fantastycznie, wszystkie składniki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie, uwielbiam pieczone jabłka:)
OdpowiedzUsuńfaktycznie, są doskonałe:)
Usuń