piątek, 5 października 2012

5 października 2012

Szarugi jesienne już za progiem, trzeba znaleźć sposób na chłody.
Moją energię zdecydowanie podnosi czekolada.
Czekolada i kawa. Ta druga zawsze działa, nawet w upalne dni. Czekolady nie lubię latem. Nie pociąga mnie, kiedy się topi, nawet smak wydaje się wtedy gorszy.
Zimą natomiast ogrzewam wnętrze jej cudownym aksamitnym smakiem.
Ciasteczka z czekoladą to osobny, ale równie pociągający temat.
Piekłam już różne, ale przepis Billa jest zdecydowanie najlepszy spośród tych, które wypróbowałam.
Ich wyrafinowany smak wynika z połączenia gorzkiej czekolady z orzechami, a do tego szczypta soli, która dodaje pikanterii maślanej bazie.




MAŚLANE CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I ORZECHAMI


składniki:

125g masła
110g brązowego cukru
55g białego cukru
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
150g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady, pokruszonej na drobne kawałeczki
70g posiekanych orzechów włoskich; Bill mówi, że orzechy pekan są jeszcze lepsze






Jak je upiec:

1.   Utarłam masło z cukrem na puszystą masę.

2.   Dodałam  jajko i esencję waniliową i ponownie roztarłam.

3.   Wsypałam mąkę, sól i proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszałam. Dodałam czekoladę, orzechy i pokruszoną czekoladę. Zamieszałam.

4.   Rozgrzałam piekarnik do 180'C i wyłożyłam blachę do pieczenia papierem. 

5.   Ciasto nakładałam dużą łyżką na blachę, formując grube krążki; krążki w trakcie pieczenia rosną, robią się większe i bardziej płaskie, a więc trzeba pamiętać o zostawieniu odstępu między nimi.

6.   Piekłam przez 12 - 15 minut, aż były bladozłote. Po 2 - 3 minutach przełożyłam na drucianą siatkę do ostygnięcia.




Ciasteczka są pyszne do kawy czy herbaty, ale również do mleka, jako breakfast cookies.     










20 komentarzy:

  1. zapiszę sobie te ciasteczka do spróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę je jutro do kawy kurierem!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasteczka wyglądają bardzo ładnie :) czekolada, to jest to... coś wymyślę z niej na WE :)) będzie jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasteczka. Słodko-słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne do jesiennego chrupania! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pekany są dla mnie jakby.. delikatniejsze i mniej gorzkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba tak, chociaż mam bardzo dobre i słodkie włoskie; poza tym ciastka są bardzo słodkie, a orzechy trochę to przełamują

      Usuń
  7. tak, czekolada jesienią i zimą jest the best! Najlepiej w towarzystwie takich pysznych ciasteczek:)

    OdpowiedzUsuń