czwartek, 13 września 2012

13 września 2012

To chyba już ostatnie ciasto śliwkowe tego lata. Nie dlatego, że lato się kończy. Raczej wyczerpałam mój repertuar przepisów z wykorzystaniem śliwek.
W kilku moich ostatnich wypiekach użyłam ich, ale każdy był zupełnie inny.
Przede wszystkim były z zupełnie innego ciasta. Powtarzały się jedynie owoce, a i tak różniły się barwą czy kształtem.




Były ciastka francuskie, było ciasto odwrócone, ciemne, korzenne, wilgotne. Dzisiaj najprostsze kruche ciasto ze śliwkami, czyli śliwkowe galette.
Galette to w kuchni francuskiej  ciasto kruche, płaskie i okrągłe. Można do niego użyć brzoskwiń, moreli, owoców leśnych, czy właśnie  śliwek. Dzisiaj wybór padł na te ostatnie, z małą domieszką fig, które tak lubię, że dodaję je do wypieków i na słodko i na słono.


ŚLIWKOWO - CYTRYNOWE GALETTE


   

Składniki:
Kruche ciasto:

250g mąki pszennej
1 łyżka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
3 łyżki cukru
szczypta soli
150g zimnego rozdrobnionego masła
1/4 kubka zimnej wody

Nadzienie:

70dkg owoców wypestkowanych, podzielonych na ósemki albo szóstki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
120g cukru brązowego
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu
2 łyżki mąki

2 łyżki śmietany 30%
brązowy cukier i płatki migdałowe do posypania


Wykonanie:
Ciasto:

1.   Siekamy razem mąkę, cukier, sól, skórkę cytrynową z masłem. Dodajemy 1/4 kubka zimnej wody i sok z cytryny. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.

2.   Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy ok.35cm. Przenosimy na blachę i przykrywamy folią. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy owoce.








3.   Pokrojone owoce mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, mąką, solą, skórką cytrynową i cynamonem z kardamonem. Lekko mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki.

4.   Zdejmujemy folię, po środku układamy owoce zostawiając szeroki, 7 - 8 centymetrowy margines. Zaginamy go do środka tak, aby częściowo pokrył owoce. Potem palcami robimy szczypanki na zagiętym cieście tak, aby margines nie odstawał i ładnie wyglądał. Po środku owoce muszą być odkryte.

5.   Ciasto smarujemy śmietanką i całość, owoce również, posypujemy płatkami migdałowymi i brązowym cukrem.

6.   Pieczemy w piekarniku o temperaturze 200'C przez około 40 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje, a sok wypływający z owoców zacznie się karmelizować.



Gotowe ciasto z kawałkami fig, które świetnie komponują się ze śliwkami. W tle laski cynamonu, ale oczywiście używałam cynamonu i kardamonu mielonego.



Kiedy byłam w Portugalii w ubiegłym roku, odkryłam portugalskie wino zielone. Ma dla mnie smak lata, niepowtarzalny, a kolor niespotykany. Na szczęście można to wino kupić  w naszych sklepach, cieszę się nim przez całe lato dzięki temu. Mówię o vinho verde w kontekście galette śliwkowego, bo to wino pysznie smakuje jako aperitif do tego deseru.

Wino, które widać na zdjęciu to Deba; oczywiście Vinho Verde to w rzeczywistości rodzaj  Vinho  Branco.czyli wino białe. Ma cytrusowy aromat, a smak końcowy delikatny i owocowy. Powinno być podawane mocno schłodzone, jako aperitif albo do ryby czy owoców morza. 








17 komentarzy:

  1. Może i ostatnie to ciacho, ale za to jakie apetyczne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam galette za tę nieskrępowaną, nieco niezdarną, a jednak uroczą formę. Szkoda, że ze śliwkami trzeba się już pożegnać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak Ty to pięknie ujęłaś, dokładnie, to takie francuskie ten nieład ale ogarnięty!bardzo lubię Twój język i opisy:)

      Usuń
  3. Też muszę się jakoś pożegnać z latem, nabrałam strasznej ochoty na śliwki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ciągle mam nadzieję, że jeszcze trochę ciepłych dni wróci...

      Usuń
  4. Jestem pod wrażeniem tylu pomysłów na śliwki!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się raczej tłumaczyłam, że ciągle te śliwki...:)

      Usuń
  5. oj inspirujesz Maju, inspirujesz :)) A ja nieświadoma, myślałam ,że francuskie galette to głównie ichnie minigofrowe ciasteczka .. :) piękne zdjęcia swoją drogą ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula, jak Ty mnie inspirujesz równie intensywnie, możesz być pewna:)

      Usuń
  6. Ależ prawdziwe to Twoje ciasto! aż zapachniało u mnie w domu, mimo że w garnku cukinia, patison pomidory i papryka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W weekend się na śliwki szykuję, jak znajdę figi to Twoje cisto ma pierwszeństwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło! mam nadzieję, że się sprawdzi!daj znać, jak wyszło:)

      Usuń