Bardzo lubię kakaowe przysmaki, w tabliczkach, z orzechami i bez, w postaci pralin, w ciastach, ciasteczkach .... Co więcej, wydawało mi się, że umiem upiec i zrobić niejedno w tym temacie. Tak mi się tylko wydawało.
W niedzielę oglądałam program Master Chef, w którym zadaniem dla uczestników było przygotowanie deseru z czekolady, a czas na wykonanie go nie mógł przekroczyć 45 minut.
Niby proste, każdy lubi czekoladę i ma jakieś pojęcie na temat słodkości robionych na jej bazie. Jednak kiedy się zastanowiłam, co ja bym przygotowała, pustka w głowie. Wydawało mi się to niemożliwe, żeby wykonać zadanie w tak krótkim czasie. A jednak uczestnicy w większości dali radę, chociaż to zadanie też sprawiło im trudność. Podziwiałam ich niebywałą pomysłowość.
Mój pierwszy słodki wypiek postanowiłam poświęcić właśnie czekoladzie. Wybór padł na ciasto z musem czekoladowym; pomyślałam, że można zrobić albo ciasto, albo mus, albo połączyć obie rzeczy, czyli przepis daje więcej niż jedną opcję.
Inspiracje znalazłam u Billa, genialnego kucharza amatora, który nie tylko doskonale komponuje smaki, ale również myśli o czasie i wysiłku, który można poświęcić na działania w kuchni!
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM, BEZ MĄKI
Składniki:
Ciasto:
150g ciemnej czekolady
150g zimnego masła, pokrojonego
5 jajek, trzeba oddzielić żółtka od białek
150g cukru pudru
Mus czekoladowy:
200g posiekanej gorzkiej czekolady
30g masła
3 jajka, oddzielone białka od żółtek
300ml bitej śmietany
drobno starta czekolada do przybrania
Wykonanie:
1. Rozpuściłam czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, czyli w rondelku umieszczonym w większym garnku z wodą, który podgrzewałam. Czekoladę z masłem cały czas mieszałam, a kiedy się rozpuściła odstawiłam rondelek na bok, żeby ostygła.
2. Białka ubiłam z odrobiną soli, a kiedy piana była już sztywna, dodawałam po łyżce cukru pudru i dalej ubijałam, aż była bardzo sztywna i lepka. Nie zużyj całego cukru, około 3/4 całej ilości.
3. Żółtka utarłam do białości z resztą cukru. Dodałam żółtka do czekolady, delikatnie wymieszałam, a potem dodałam pianę z białek i ponownie wymieszałam całość.
4. Piekarnik nagrzałam do 180'C, wysmarowałam tortownicę 24cm masłem, przełożyłam do niej masę i piekłam przez około 45 minut. Sprawdzałam patyczkiem, czy już upieczona, ale czas się zgadzał.
Wyjęłam tortownicę, zostawiłam ciasto do ostygnięcia, a potem wyjęłam. Wyglądało pięknie, tak samo pachniało. Trochę popękało, ale wszystko było jak trzeba, bo potrzebne jest zagłębienie w cieście na mus.
Właściwie już na tym etapie byłoby pyszne. Jednak jest jeszcze lepsze z musem.
Mus:
1. Rozpuściłam czekoladę i masło,tak samo, jak robiłam to przygotowując ciasto. Zostawiłam do ostygnięcia.
2. Ubiłam białka. Do wystudzonej masy czekoladowej dodawałam po 1 żółtku i dokładnie mieszałam.
3. Ubiłam śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru i dodałam do masy czekoladowej. Dodałam białka i delikatnie wymieszałam. Rozprowadziłam mus na cieście.
Całość włożyłam do lodówki. Przed podaniem posypałam startą czekoladą.
Samo ciasto jest bardzo dobre, mus bez ciasta również. Dwa w jednym. Teraz jestem już przygotowana na każdą okoliczność i zadanie czekoladowe mnie nie przerazi.
Myślę, że można się pokusić o udekorowanie ciasta świeżymi malinami, albo wiśniami z syropu.
Wygląda przepysznie, uwielbiam czekoladę i też im chłodniej i bardziej jesiennie tym większą mam na nią ochotę.
OdpowiedzUsuńczyli nie tylko miłość do kotów nas łączy..:)
UsuńJa miałam dokładnie tak samo! Przypadkowo włączyłam MasterChefa i nie mogłam wymyśleć nic takiego co mogłabym zrobić w 40min. Mysle, ze jakbys podala takie danie, powalilabyś jury na kolana :)
OdpowiedzUsuńdzięki, problem w tym, że nie znałam tego przepisu i kompletnie bym się zablokowała; ale fajnie, że nie jestem sama:)
UsuńPatrzę na tę masę i już czuję smak czekolady ;) Wygląda po prostu genialnie.
OdpowiedzUsuńdzięki!to sama czekolada!
UsuńCzekolada z czekoladą na czekoladzie ;D
OdpowiedzUsuńto prawda, 100% czekolady w czekoladzie:)
UsuńKobieto Ty chyba nie dbasz o moja linię! ;O
OdpowiedzUsuńTy taka chudzinka, możesz sobie pozwolić na wszystko!
Usuńojej, ojej. czekoladowy zawrót głowy!
OdpowiedzUsuńlubisz czekoladę? na śniadanko też dobra..
Usuńa kto nie lubi? :)
Usuńna śniadanko najlepsza!
wow, pięknie się prezentuje :) uwielbiam czekoladę!
OdpowiedzUsuńdzięki!ja też!
UsuńHello, this chocolate cake looks so delicious, great recipe! Thx for the lovely comment. I like your blog and just followed you:)
OdpowiedzUsuńkisses chris
Thank you Chris for visiting me!I'm going to check out your blog regularly, I love the esthetics and style of it:) XXX
Usuńwygląda przepysznie, uwielbiam czekoladę, a wykonanie wydaje się proste :)
OdpowiedzUsuń