Przypadek jednego z blogerów, który stracił większość zdjęć ze swoich postów, skłonił mnie do zajęcia się sprawą archiwizowania bloga, no i przede wszystkim zdjęć.
Jak się okazało, dobrze, że się tym zainteresowałam, bo również byłam blisko małej katastrofy.
Zdążyłam jednak zadziałać w kuchni, posiłkując się tym, co zawierała lodówka. Jak już ustaliłam wcześniej, tarta to rewelacyjne wyjście w każdej sytuacji; sprawdziła się i dziś. Każdą tartę, którą robię staram się robić według trochę innego pomysłu, taka jest również ta dzisiejsza.
TARTA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ, BOCZKIEM I ŚLIWKAMI
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
150g masła
50g parmezanu
1 jajko
Nadzienie:
kapusta włoska, drobno poszatkowana
boczek wędzony pokrojony w kostkę
cebula pokrojona w kostkę
czosnek rozdrobniony
2 - 3 śliwki wypestkowane, pokrojone w ćwiartki
4 całe jajka
2 żółtka
400ml gęstej śmietany
sól i pieprz
kwiatki rukoli do dekoracji - oczywiście opcjonalnie
Wykonanie:
Ciasto:
1. Szybko wyrobiłam ciasto z mąki, zimnego masła, parmezanu i jajka. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowałam schłodzone ciasto i wylepiłam formę o średnicy 28cm.
2. Piekarnik rozgrzałam do 200'C i piekłam spód do tarty przez około20 minut. Spód do tarty gotowy.
Nadzienie:
1. Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyłam lekko cebulę, dodałam czosnek, chwilę smażyłam, a potem wrzuciłam pokrojony boczek. Smażyłam aż boczek był złocisty. Doprawiłam lekko solą i pieprzem.
2. Przygotowałam zalewę do tarty.
Jajka i żółtka wymieszałam ze śmietaną. Doprawiłam solą i pieprzem.
Spód do tarty powinien być wystudzony. Na nim ułożyłam kapustę z boczkiem, zalałam mieszaniną śmietany z jajkami, a na wierzchu ułożyłam ćwiartki czy raczejósemki śliwek.
Piekłam w piekarniku o temperaturze 200'C przez około 30 - 40 minut. Masa śmietanowo jajeczna powinna być ścięta, najlepiej sprawdzać patyczkiem.
Moja rukola na tarasie nadal kwitnie, a kwiatki są tak cudne, że musiałam je wykorzystać. Udekorowałam nimi tartę i oczywiście uwieczniłam na zdjęciach.
Tarta najlepiej smakuje z zieloną sałatą, jak najprostszą, z sosem vinegrette.
Śliczna tarta!
OdpowiedzUsuńZ kwiatkami rukoli wygląda fantastycznie.
:)
Usuńależ apetyczna tarta! i cudne foty
OdpowiedzUsuńdzięki; a w którym blogu piszesz o gotowaniu?
Usuńarchiwizowanie bloga? nigdy o tym nie myślałam. a może też powinnam.
OdpowiedzUsuńtarta mnie zachwyca :)
dzięki za tartę; zajrzyj do Pokonać Siebie, nie było Ciebie, kiedy ta tragedia miała miejsce:)
Usuńpoczytam na pewno!
Usuń(u mnie odpowiedz dotycząca tostów!) :)
dzięki, zajrzę do Ciebie;archiwizacja ważna sprawa!
UsuńZaskakujesz mnie swoimi pomysłami. :) Ciekawa jestem, jak to może smakować.
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie mogę Cię zaprosić..:(
UsuńFantastyczna tarta, bardzo ciekawy wybór składników. Uwielbiam wszystkie dania ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńmiło mi, wydaje mi się, że dobrze do siebie pasują)
Usuńprzepiękna, oglądam już chyba ją z 3 raz *_* :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
ojej, dzięki! a tej Grecji przez kilka miesięcy to Ci zazdroszczę:)
Usuńniecodzienne polaczenie, ale bardzo mnie kusi, zeby sprobowac. :)
OdpowiedzUsuńgorąco zachęcam!:)
UsuńNiebanalnie i z całą pewnością pysznie :)
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka myślałam, że to tarta na słodko. Zmyliły mnie te śliwki na wierzchu ;) Interesujące połączenie smaków, w fajnej "tartowej" postaci :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
śliwki z kapustą semy na przykład w bigosie, tym się kierowałam:)dzięki!
UsuńFantastyczne połączenie smaków-kapusta-boczek-sliwki- przepysznie!
OdpowiedzUsuńdzięki! kierowałam się tym, co łączymy w naszym rodzimym bigosie..i zagrało również w tarcie!:)
Usuń