sobota, 15 września 2012

15 września 2012

Paluchy rozmarynowe zostały z poprzedniego dnia. Same w sobie są pyszne, ale najlepsze jako dodatek. Mam również parę fig, a fenkuł, biedaczysko, też czeka już od paru dni.
Dzisiaj będzie więc paluchowo, figowo, oliwkowo i fenkułowo.




SAŁATKA Z KARMELIZOWANEGO FENKUŁA


Składniki:

1 duży fenkuł pokrojony w cienkie plastry
15 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
oliwa z oliwek
3 dojrzałe figi przekrojone na połówki
2 łyżki miodu

kozi ser - opcjonalnie


Dressing:

3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka cukru
sól, pieprz








Wykonanie:

1.   Rozgrzałam odrobinę oliwy na patelni, dość mocno. Kiedy była  gorąca kładłam delikatnie plasterki fenkuła i obsmażałam z obu stron. Fenkuł sam w sobie ma cukier, obsmażanie w wysokiej temperaturze spowodowało skarmelizowanie go, pięknie zbrązowiał. Przełożyłam do dużej misy i poczekałam aż ostygł.

2.   Przygotowałam dressing; wlałam ocet do naczynia, dodałam cukier, sól i pieprz do smaku. Zalałam dressingiem fenkuł.

3.   W tym samym czasie rozgrzałam piekarnik, na blaszce ułożyłam figi, posmarowałam je z wierzchu miodem i zapiekłam. Wystudziłam.


  

4.   Do miski z zalanym dressingiem fenkułem dodałam czarne oliwki pokrojone w plasterki, delikatnie wymieszałam. Na wierzchu ułożyłam figi, a całość udekorowałam nacią kopru włoskiego, czyli fenkuła.

5.   Składnik opcjonalny to kozi ser, który doskonale pasuje do smaków sałatki. Pokroiłam go w małe cieniutki plasterki i porozkładałam je na sałatce.




Kiedy sałatka była gotowa, podpiekłam paluchy rozmarynowe w piekarniku, wcześniej skropiłam je wodą, żeby się nie wysuszyły. Można je maczać w oliwie albo jeść z masłem. Świetnie smakowały z sałatą.
Bardzo dobra do takiej sałaty będzie oczywiście zwykła, świeża bagietka.



Sałata jest doskonała jeżeli składniki są dobrej jakości i jeżeli koper dobrze przygotujemy, karmelizując na patelni ostrożnie, z wyczuciem. Kozi ser bardzo podnosi smak sałaty.


7 komentarzy:

  1. Mój blogosfery ma figi, nie mam ja :P A takie cuda z nich tu przedstawiasz. Euforia kubków smakowych gwarantowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. euforia, gwarantowana, pod warunkiem, że lubisz TAKIE smaki, a znam wielu, którzy nie lubią koziego, octu balsamicznego na słodko..ale my lubimy:)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia i bardzo apetyczna sałatka. Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. oj ja widzę że Ty codziennie wrzucasz pyszności :) kiedy masz na to wszystko czas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staram się, ale z czasem coraz bardziej krucho...często kosztem porządków i na tym polu mam kolosalne zaległości:(

      Usuń