Dzisiaj będzie więc paluchowo, figowo, oliwkowo i fenkułowo.
SAŁATKA Z KARMELIZOWANEGO FENKUŁA
Składniki:
1 duży fenkuł pokrojony w cienkie plastry
15 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
oliwa z oliwek
3 dojrzałe figi przekrojone na połówki
2 łyżki miodu
kozi ser - opcjonalnie
Dressing:
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka cukru
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Rozgrzałam odrobinę oliwy na patelni, dość mocno. Kiedy była gorąca kładłam delikatnie plasterki fenkuła i obsmażałam z obu stron. Fenkuł sam w sobie ma cukier, obsmażanie w wysokiej temperaturze spowodowało skarmelizowanie go, pięknie zbrązowiał. Przełożyłam do dużej misy i poczekałam aż ostygł.
2. Przygotowałam dressing; wlałam ocet do naczynia, dodałam cukier, sól i pieprz do smaku. Zalałam dressingiem fenkuł.
3. W tym samym czasie rozgrzałam piekarnik, na blaszce ułożyłam figi, posmarowałam je z wierzchu miodem i zapiekłam. Wystudziłam.
4. Do miski z zalanym dressingiem fenkułem dodałam czarne oliwki pokrojone w plasterki, delikatnie wymieszałam. Na wierzchu ułożyłam figi, a całość udekorowałam nacią kopru włoskiego, czyli fenkuła.
5. Składnik opcjonalny to kozi ser, który doskonale pasuje do smaków sałatki. Pokroiłam go w małe cieniutki plasterki i porozkładałam je na sałatce.
Kiedy sałatka była gotowa, podpiekłam paluchy rozmarynowe w piekarniku, wcześniej skropiłam je wodą, żeby się nie wysuszyły. Można je maczać w oliwie albo jeść z masłem. Świetnie smakowały z sałatą.
Bardzo dobra do takiej sałaty będzie oczywiście zwykła, świeża bagietka.
Sałata jest doskonała jeżeli składniki są dobrej jakości i jeżeli koper dobrze przygotujemy, karmelizując na patelni ostrożnie, z wyczuciem. Kozi ser bardzo podnosi smak sałaty.
Mój blogosfery ma figi, nie mam ja :P A takie cuda z nich tu przedstawiasz. Euforia kubków smakowych gwarantowana.
OdpowiedzUsuńeuforia, gwarantowana, pod warunkiem, że lubisz TAKIE smaki, a znam wielu, którzy nie lubią koziego, octu balsamicznego na słodko..ale my lubimy:)
UsuńPiękne zdjęcia i bardzo apetyczna sałatka. Moje smaki!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
Usuńoj ja widzę że Ty codziennie wrzucasz pyszności :) kiedy masz na to wszystko czas?
OdpowiedzUsuństaram się, ale z czasem coraz bardziej krucho...często kosztem porządków i na tym polu mam kolosalne zaległości:(
UsuńMmm baaardzo włosko ; )
OdpowiedzUsuń