środa, 19 września 2012

19 września 2012

Większą cześć dzisiejszego dnia zajęło mi rozgryzania spraw komputerowych.
Przypadek jednego z blogerów, który stracił większość zdjęć ze swoich postów, skłonił mnie do zajęcia się sprawą archiwizowania bloga, no i przede wszystkim zdjęć.
Jak się okazało, dobrze, że się tym zainteresowałam, bo również byłam blisko małej katastrofy.

Zdążyłam jednak zadziałać w kuchni, posiłkując się tym, co zawierała lodówka. Jak już ustaliłam wcześniej, tarta to rewelacyjne wyjście w każdej sytuacji; sprawdziła się i dziś. Każdą tartę, którą robię staram się robić według trochę innego pomysłu, taka jest również ta dzisiejsza.



TARTA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ, BOCZKIEM I ŚLIWKAMI


Składniki:

Ciasto:
250g mąki
150g masła
50g parmezanu
1 jajko

Nadzienie:

kapusta włoska, drobno poszatkowana
boczek wędzony pokrojony w kostkę
cebula pokrojona w kostkę
czosnek rozdrobniony
2 - 3 śliwki wypestkowane, pokrojone w ćwiartki

4 całe jajka
2 żółtka
400ml gęstej śmietany
sól i pieprz

kwiatki rukoli do dekoracji - oczywiście opcjonalnie



Wykonanie:

Ciasto:
1.   Szybko wyrobiłam ciasto z mąki, zimnego masła, parmezanu i jajka. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowałam schłodzone ciasto i wylepiłam formę o średnicy 28cm. 

2.   Piekarnik rozgrzałam do 200'C i piekłam spód do tarty przez około20 minut. Spód do tarty gotowy.




Nadzienie:
1.   Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyłam lekko cebulę, dodałam czosnek, chwilę smażyłam, a potem wrzuciłam pokrojony boczek. Smażyłam aż boczek był złocisty. Doprawiłam lekko solą i pieprzem.

2.   Przygotowałam zalewę do tarty.
Jajka i żółtka wymieszałam ze śmietaną. Doprawiłam solą i pieprzem.


  

Spód do tarty powinien być wystudzony. Na nim ułożyłam kapustę z boczkiem, zalałam mieszaniną śmietany z jajkami, a na wierzchu ułożyłam ćwiartki czy raczejósemki śliwek.

Piekłam w piekarniku o temperaturze 200'C przez około 30 - 40 minut. Masa śmietanowo jajeczna powinna być ścięta, najlepiej sprawdzać patyczkiem.




Moja rukola na tarasie nadal kwitnie, a kwiatki są tak cudne, że musiałam je wykorzystać. Udekorowałam nimi tartę i oczywiście uwieczniłam na zdjęciach.
Tarta najlepiej smakuje z zieloną sałatą, jak najprostszą, z sosem vinegrette.

21 komentarzy:

  1. Śliczna tarta!
    Z kwiatkami rukoli wygląda fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ apetyczna tarta! i cudne foty

    OdpowiedzUsuń
  3. archiwizowanie bloga? nigdy o tym nie myślałam. a może też powinnam.

    tarta mnie zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za tartę; zajrzyj do Pokonać Siebie, nie było Ciebie, kiedy ta tragedia miała miejsce:)

      Usuń
    2. poczytam na pewno!
      (u mnie odpowiedz dotycząca tostów!) :)

      Usuń
    3. dzięki, zajrzę do Ciebie;archiwizacja ważna sprawa!

      Usuń
  4. Zaskakujesz mnie swoimi pomysłami. :) Ciekawa jestem, jak to może smakować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna tarta, bardzo ciekawy wybór składników. Uwielbiam wszystkie dania ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi, wydaje mi się, że dobrze do siebie pasują)

      Usuń
  6. przepiękna, oglądam już chyba ją z 3 raz *_* :D
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, dzięki! a tej Grecji przez kilka miesięcy to Ci zazdroszczę:)

      Usuń
  7. niecodzienne polaczenie, ale bardzo mnie kusi, zeby sprobowac. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niebanalnie i z całą pewnością pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pierwszy rzut oka myślałam, że to tarta na słodko. Zmyliły mnie te śliwki na wierzchu ;) Interesujące połączenie smaków, w fajnej "tartowej" postaci :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śliwki z kapustą semy na przykład w bigosie, tym się kierowałam:)dzięki!

      Usuń
  10. Fantastyczne połączenie smaków-kapusta-boczek-sliwki- przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! kierowałam się tym, co łączymy w naszym rodzimym bigosie..i zagrało również w tarcie!:)

      Usuń